Közélet

Oroszország fegyverként használhatja az éhezést Ukrajnában, vádemelésre készül az ICC

Az ukrán ügyészség és emberi jogvédő ügyvédek közösen állítanak össze egy aktát, ami bizonyíthatja, hogy Oroszország az éhezést, mint fegyvert használja az Ukrajna elleni háborúban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2018-ban nyilvánította háborús bűncselekménynek az éhezés szándékos felhasználását katonai célokra.

Emberi jogvédelemmel foglalkozó ügyvédek, illetve ukrán ügyészek közösen készítenek elő egy aktát a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) számára, amiben azzal vádolják Oroszországot, hogy az éhínséget háborús fegyverként használják az ukrajnai háborúban.

This pool image distributed by Sputnik agency shows Russian President Vladimir Putin attending a meeting with his Belarusian counterpart in Sochi on September 15, 2023. (Photo by Mikhail Metzel / POOL / AFP)
Oroszország szándékosan okozhatott éhezést Ukrajnában, hogy ezzel törje meg Kijev ellenállását a háborúban. Ukrán ügyészek és emberi jogvédő ügyvédek most egy aktát állítanak össze, ami alapján megtörténhet a vádemelés az ICC előtt.
Fotó: AFP

Az akta célja az, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor az orosz erők szándékosan generáltak éhezést, hogy ezzel szerezzenek előnyt a harcokban. Az ügyvédek és ügyészek bizonyítékokat gyűjtenek, hogy az ICC előtt megtörténhessen a vádemelés Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – írta meg a Kyiv Independent.

Az élelmiszer fegyverként történő alkalmazása három szakaszban zajlott 

– erről a Global Roghts Compliance ügyvédi iroda vezető ügyvédje, Yousuf Khan beszélt. Szerinte az első szakasz az ukrán városok ostroma és az élelmiszerellátás megszakítása volt. Ezt követte a vízkészletek és az energiaforrások megsemmisítése. A harmadik fázis az ukrán élelmiszeripari termékek exportjának akadályozására tett próbálkozások voltak, beleértve az ukrán kikötői infrastruktúra rendszeres támadását.

Yousuf Khan szerint 

az ilyen elemek elleni támadások nem tartoznak hozzá a hadviselés szabályaihoz, hanem szándékos bűncselekményekről van szó 

mondta az ügyvéd a Guardiannek.

Amint az ügyvédek és a kijevi ügyészek összeállították az aktát, akkor a hágai ügyészségen múlik, hogy megteszi-e a vádemelést az ICC előtt. Az éhezés, mint háborús fegyver tilalma 2018 óta része a nemzetközi jognak. Ebben az évben hozott ebben az ügyben elítélő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa, majd ez alapján módosították az ICC Római Statútumát is, hogy lehetőség legyen az ilyen bűncselekmények esetében a vádemelésre.

Andrii Kostin ukrán főügyész szeptember 14-én jelentette be, hogy az ICC kirendeltsége nyit Kijevben, hogy hatékonyabban tudjon nyomozni az oroszok által elkövetett bűncselekmények ügyében. A bíróságnak ez a legnagyobb intézménye a hágai után.

A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ellen az ukrán gyerekek elhurcolása miatt. A vádak szerint az orosz hadsereg az elfoglalt területekről legalább 19 ezer ukrán gyereket szállított el Oroszországba, ahol az átnevelésük, „oroszosításuk” zajlik.

 

nemzetközi büntetőbíróság ICC éhezés Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek