Közélet

Felesége szerint az sem biztos, hogy Zelenszkij újraindul az elnöki címért

Olena Zelenszka már az első alkalommal sem repesett az örömtől, hogy férje politikai pályára lépett. Korábban Zelenszkij azt mondta, hogy indulna.

Noha egyelőre még az sem biztos, hogy jövő márciusban megtartják-e az ukrán elnökválasztást, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felesége, Olena Zelenszka egy interjúban arról beszélt, hogy nem biztos benne, hogy férje ismét elindul majd a következő választáson.

A CBS News Face The Nation című műsorának nyilatkozó ukrán first lady elárulta azt is, hogy amikor először indult Zelenszkij az elnöki tisztségért, nem támogatta a döntést teljes mértékben. A vasárnapi interjúban ugyanakkor Zelenszka elmondta azt is, hogy ha Zelenszkij az indulás mellett dönt, legalább már a tapasztalatuk meglesz a kampányhoz.

Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comic actor and candidate in the presidential election, and his wife Olena visit a campaign headquarters following a presidential election in Kiev, Ukraine, on 31 March 2019. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Olena Zelenszka és Volodimir Zelenszkij egy kampányeseményen.
Fotó: AFP

Zelenszka szerint azon múlik a döntés, hogy az ukrán társadalomnak szüksége van-e férjére elnökként, ugyanis, ha Zelenszkij úgy érzi, hogy az ukrán társadalom már nem akarja őt vezetőként látni, akkor valószínűleg nem indul.

Az elnökválasztás megtartásához békére lenne szükség, vagy az ukrán parlamentnek kellene az ország törvényeit módosítania, amelyek hadiállapot idején nem teszik lehetővé az elnökválasztás megtartását. Tekintve azonban, hogy az ország ötöde orosz megszállás alatt áll, miközben millióknak kellett elhagyniuk otthonukat, és több tízezren harcolnak a fronton, 

a választás lebonyolítása nem lenne könnyű dolog, egyes ukrán tisztviselők szerint szinte lehetetlen lenne megvalósítani.

Az oroszok az általuk megszállt területeken ugyan tartottak népszavazást és helyhatósági választásokat is, ám ezek tisztaságát kevesen hiszik el, sőt, az Európa Tanács a nemzetközi jog botrányos megsértésének minősítette őket – írja az Insider.

Ennek ellenére vannak, akik szeretnék elérni a jövő évre esedékes voksolás megtartását, köztük például Lindsay Graham republikánus szenátor is az Egyesült Államokból. Sőt, feleségére némiképp rácáfolva a múlt hónapban Zelenszkij is belengette a választások megrendezését, és jelezte azt is, hogy nyitott az indulásra is.

 

Volodimir Zelenszkij OLena Zelenszka elnökválasztás first lady
Kapcsolódó cikkek