Közélet

Óriási hadi kiadásokat tervez jövőre Oroszország

A kormány optimista 2024-el szemben, és a bevételek növekedésére számít jövőre.

Oroszország jövőre jelentősen megnövelné az ország védelmi kiadásait, miután az ukrajnai háború és a nyugati szankciók egyre nagyobb károkat okoznak a gazdaságban. Vlagyimir Putyinnak sürgősen véget kell vetnie a harcoknak, a kormány pedig erre a hadsereg kibővítését látja a legjobb eszköznek – írta a Bloomberg.

The,Kremlin,,Moscow.
Fotó: Shutterstock

Az orosz kormány pénteken vitatja meg a 2024-es költségvetést, amely a tervek szerint jelentősen megnövelné az ország védelmi kiadásait, s annak ellenére, hogy a Kreml a márciusi elnökválasztásra készül, az új háborús büdzsé még a szociális kiadásokat is leelőzné.

A hadi kiadások jövőre a 6 százalékát tennék ki, szemben a 2023-as 3,9, valamint a háború előtti 2,7 százalékkal.

A kormány abban bízik, hogy a költségvetési javaslat mintegy 10,8 ezermilliárd rubelével végre lezárhatják a harcokat, amelyek lassan két éve sanyargatják az ország gazdaságát. Belsős információk szerint a titkos és nem részletezett tételekre fordított kiadások és megduplázódnának, amelyeknek egy jelentős része valószínűleg szintén a frontvonalakat támogatnák.

A szociális kiadások ezzel szemben csak 7,5 ezermilliárd rubelre nőnének az idei évi 6,5-ről, ami azt mutatja, hogy az állam csak kis mértékben tud a belső problémákkal foglalkozni.

A 2024-es költségvetési tervezetet szerint a teljes kiadás 36,6 ezermilliárd rubel lenne, ami 15 százalékkal több, mint idén. Oroszország azonban optimista a jövővel kapcsolatban.

A háború és a nyugati szankciók ellenére a kormány úgy látja, hogy a bevételek 35 ezermilliárd rubelre növekednének 2024-ben, ami 22 százalékkal lenne magasabb, mint idén.

Csak az olaj- és gázbevételek jövőre várhatóan a negyedével ugranának meg, mintegy 11,5 ezermilliárd rubelre. Előrejelzésük szerint ráadásul a költségvetési hiány a 2023-as 1,8 százalékról jövőre a GDP 0,9 százalékára csökkenne.

A tervezetet a parlament mindkét házának jóvá kell hagynia, majd pedig az elnöknek is alá kell írnia, hogy az törvényerőre emelkedjen.

 

védelmi kiadások oroszország orosz-ukrán háború költségvetés
Kapcsolódó cikkek