Közélet

Az orosz–ukrán háború 560. napja – friss hírek

Az ukránok folytatják az ellentámadást, miközben Oroszország fegyverraktárai látszólag apadnak. Moszkva Észak-Koreából igyekszik pótolni a fegyvereit, miközben az ukránok Zaporizzsja és Donyeck térségében is haladnak előre. Feltételezhetően Oroszország a bevethető egységekkel is rosszul áll, ezt az űrt a Wagner zsoldosainak beszervezésével oldhatja meg.

Folytatódik a drónhadviselés az orosz–ukrán háborúban. A moszkvai polgármester jelentette, hogy drónok repültek be a főváros légterébe. A támadásban senki nem sérült meg, egy épület azonban megrongálódott. Az ukránok eközben a Nyugatról kapott nagy mennyiségű fegyverrel sikereket értek el az ellentámadás közben, de a veszteségek őket sem kerülik el. Az internetre már fel is került az első megsemmisített brit Challenger 2-es tankról egy videó.

Russia,,Moscow,Region,,Borodino,,14,October,2011:,Military,Show,In
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok egy korábbi jelentésében aggodalmát fejezte ki Oroszország és Észak-Korea közeledése miatt. Az USA szerint Oroszország nagy mennyiségű fegyvert készül vásárolni Phenjantól, hogy pótolja az Ukrajnában elhasznált eszközöket. Washington szerint az is 

Moszkva tartalékainak apadására utal, hogy az orosz sereg egyre többször drónokat vet be az ukrán infrastruktúra elleni támadáshoz a rakéták helyett.

A Moszkva–Phenjan-kapcsolatok erősödésére utal, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető hamarosan Oroszországba látogathat, hogy személyesen tárgyaljon a katonai együttműködésről Vlagyimir Putyinnal.

Az orosz elnöknek egyébként látszólag nehezebb kordában tartania a hivatalnokait. Korábban Putyin felszólította az oroszországi tisztviselőket, hogy tartózkodjanak a külföldi autóktól, és hazaszeretetük jeleként váltsanak orosz gyártmányokra. Az elnök kívánsága nyilvánvalóan süket fülekre talált, mivel a hivatalnokok továbbra is importautókat választanak. A nyugati kocsikhoz ugyan nehéz hozzájutni, de a kereskedelmi adatok szerint 

a kínai autók bevitele 543 százalékkal nőtt Oroszországban 2023 első felében.

Hatalmi vákuum: itt a zsoldossereg, amely átveszi a Wagner helyét

Az orosz védelmi minisztériummal jó kapcsolatot ápoló magánhadseregek elkezdték felszívni a Wagner csoport vezető nélkül maradt tagjait. A Kreml a Wagner megszerzésével újabb mozgósítható katonákat küldhet Ukrajnába, illetve megszerezheti Jevgenyij Prigozsin afrikai érdekeltségeit. A legaktívabb PMC a Redut.

Egy kiszivárgott fotó arról árulkodik, hogy Oroszországban megtalálták Armageddon tábornokot. Szergej Szurovikin, az orosz légierő egykori parancsnoka vélhetően fogságban volt Oroszországban, de egy Szentpéterváron készült fotó a feleségéről azt jelentheti, hogy a tábornokot szabadon engedték.

A világot az energia mellett leginkább sakkban tartó élelmiszerellátást mindenképpen meg kellene oldani Ukrajnában, hogy Afrikába és a Közel-Keletre ismét eljusson az ukrán gabona. Júliusban Oroszország felrúgta a fekete-tengeri gabonamegállapodást, az ukrán termények ezen az útvonalon nem juthatnak el a világpiacra. Az és Törökország igyekszik rávenni Moszkvát az egyezmény folytatására, de most Kijev is jelezte, hogy nem ad engedményeket Oroszországnak a megállapodásért cserébe.

 

20:50

Nyilvántartásba veszik az egészségügyi végzettségű nőket Ukrajnában

Október elsejétől Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket – erősítette meg a sajtóértesüléseket szerdán Fegyir Veniszlavszkij, az ukrán parlament (Verhovna Rada) biztonsági, védelmi és hírszerzési kérdésekkel foglalkozó bizottságának egyik tagja.

20:28

Tényleg uránlövedékkel érkeznek az Abramsok Ukrajnába

Újabb, 175 millió dolláros fegyverszállítmányt jelentett be Ukrajna számára szerdán a Pentagon, melyben először helyet kaptak az Abrams tankok által használt, vitatott szegényített uránt tartalmazó lőszerek is.

19:10

Blinken látja az ukrán ellentámadás sikereit

Az amerikai külügyminiszter kijevi útjának célja, hogy Ukrajna minden eszközzel rendelkezzen a folytatáshoz. 

Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során

– fogalmazott ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott megbeszélésén Antony Blinken. 

18:25

Konansenkov újabb orosz sikerekről számolt be

Az orosz hadsereg négy ukrán támadást is visszavert Verbove és Rabotine környékén, Zaporizzsja megyében, így taktikai helyzete változatlan maradt – közölte szerdai helyzetjelentésében Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadügyminisztérium szóvivője.

17:13

Két nap tagadás után ismerte el Bukarest, hogy orosz drón hullott román területre

Bár a bukaresti hatóságok két napon keresztül cáfolták, szerdán kiderült, mégis lezuhant román területen egy orosz drón, amelynek megtalálták a maradványait, számol be róla Krónika Online, hozzátéve, hogy mindezt a román védelmi miniszter a helyszínen megerősítette. 

16:26

Donyecki várost ért orosz rakétatámadás, legalább tizenhatan meghaltak

Legalább 16 ember meghalt az ukrajnai Kosztyantyinivka városát ért rakétatámadásban – írja a BBC.  A robbanásban egy piac, több üzlet és egy gyógyszertár is érintett volt a harctérhez közel lévő városban. Kosztyantyinivka Donyeck keleti részén, a frontvonal közelében fekszik. 

15:45

Az ukrán orgyilkos csapatok hullahegyeket gyártanak, hogy imponáljanak Zelenszkijnek – véli a volt kémfőnö

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kezdete óta az ukrán orgyilkos csapatok már több tucat orosz tisztviselőt gyilkoltak meg a megszállt területeken és Oroszországban. Egy volt ukrán kém ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az orgyilkosok túlságosan jól végzik a munkájukat.

14:33

Kétségbeesetten próbája védeni a rubelt az orosz jegybank

Az orosz jegybank szerdán bejelentette, hogy szeptember 14. és szeptember 23. között kilencszeresére növeli a napi devizaértékesítését, hogy ezzel próbálja meg elkerülni a rubel újabb zuhanását.

14:32

Kijev szerint a NATO gyáván viselkedik

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint a NATO-tagállamok félnek Oroszországtól – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. A lap szerint Olekszij Danilov ezt azt követően nyilatkozta, hogy az egyik orosz dróntámadás következtében Reni városánál a Duna túloldalán, már román területen csapódott be egy robbanószerkezet. Az ukrán katonai beszámolók szerint az incidens egyértelműen bizonyítható, ezzel szemben Romániában a külügyminisztérium és a védelmi tárca után személyesen Klaus Iohannis államfő is tagadta ezt.

11:58

Terrorszervezetté nyilvánították a britek a Wagner-csoportot

Egy rendelettervezet alapján a Wagner-csoport tulajdonában lévő vagyontárgyakat terroristatulajdonnak nyilvánítják, és elkobozzák. Illegális lesz a csoporthoz való csatlakozás és annak támogatása, és akár 14 évi börtönnel is büntethetik – hangsúlyozta a brit minisztérium közleménye.

11:41

Putyin rakétákkal üdvözölte az amerikai külügyminisztert Kijevben

A hajnali odesszai támadás után Kijevre is rakétákat zúdított Oroszország. A támadás nem sokkal az után történt, hogy kiderült, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ukrán fővárosba érkezett.

11:02

Elképesztő adat érkezett az ukrán gazdaságról

A tavalyi brutális visszaesés után az idei év első hét hónapjában erőre kapott az ukrán gazdaság, sőt, a vállalkozások száma meghaladja az orosz invázió előtti szintet.

09:15

Hirtelen megjelent Kijevben az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett Kijevbe. Erről szeptember 6-án számolt be az Európai Pravda. Az X közösségi portálon több felvétel is megjelent a Kijevben tartózkodó külügyminiszterről, aki az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat kabalakutyáját üdvözölte.

08:46

Oroszország kétségbeesetten próbálja feltartóztatni az ukrán előrenyomulást

08:45

Egyre nő a harag és bomlik a rend az orosz hadsereg soraiban – állítja az ukrán titkosszolgálat

08:44

Oroszország eszkalációnak tekinti, ha az USA nukleáris fegyvert küld az Egyesült Királyságba

oroszország Ukrajna Wagner észak-korea
Kapcsolódó cikkek