Közélet

Orosz–ukrán háború 574. napja – friss hírek

Eddig tisztázatlan körülmények között felrobban egy olajraktár az oroszországi Szocsiban. A raktár a nemzetközi repülőtér mellett volt, de a légi forgalomban nem történt fennakadás. A tüzet eloltották. A robbanásnak feltehetően nincs köze az ukrajnai háborúhoz.

Felrobbant egy gázolajtartály az oroszországi Szocsi nemzetközi repülőtér mellett. Az olajraktár lángokba borult a robbanás után.

Sochi,,Russia,-,October,11,,2018.,Petroleum,Storage,Depot,Of
Fotó: Shutterstock

A tűz ellenére a repülőtér forgalma zavartalan maradt – írta meg a Kyiv Independent. A lángoló raktárépületről a közösségi médiába is kerültek fel videók.

A tüzet sikerült viszonylag gyorsan megfékezni, a tűzoltók már el is oltották 

– erről az Iz.ru oldalon lehetett olvasni. Sem a robbanásban, sem a tűzben nem sebesült meg senki. A tűz legnagyobb kiterjedése nem volt nagyobb száz négyzetméternél – mondta a kiérkező tűzoltók parancsnoka. Azt nem tudni, hogy mi okozta a robbanást. Szakértők szerint a Szocsiban történt események nincsenek összefüggésben az ukrajnai háborúval.

Kiderült: nem az oroszok mészároltak a kosztyantinivkai piacon, hanem egy ukrán rakéta – videó

A szeptember elején történt, kosztyantinivkai piac elleni támadásról az ukrán elnök azonnal azt mondta, hogy az oroszok felelősek érte. A The New York Times oknyomozó újságírói azonban most felfedték, hogy a tizenöt ember életét követelő rakétát az ukránok lőtték ki. A fegyver valószínűleg meghibásodott, és ezért csapódott a zsúfolt piacba.

A fronton az ukránok, a levegőben az oroszok dominálnak

A tegnapi napon Oroszország dróntámadást hajtott végre a nyugat-ukrajnai Lviv ellen. A shahed öngyilkos drónok egy embert megsebesítettek, illetve az infrastruktúrában is kár keletkezett.

Miközben Moszkva folyamatosan légi csapásokkal tartja rettegésben az ukrán településeket, a harcmezőn nem brillíroznak az csapataik. Az ukrán ellentámadás ugyan sokáig nem ért el sikereket, Robotine elfoglalása után viszonylag felpörögtek az események. Az ISW háborúkutató intézet hívta fel rá a figyelmet, hogy az utóbbi hetekben eltűntek az ukrán előrenyomulás útvonaláról azok az orosz dandárok, amik korábban többször is megütköztek az ukránokkal. Arról, hogy a harcedzett orosz csapatok megsemmisültek, vagy visszavonták, esetleg átszervezték őket, egyelőre nem tudni.

Kijev legfontosabb katonai célpontja egyértelműen Melitopol. Az elcsatolt területek déli közigazgatási központja rendkívül fontos, hiszen a város köti össze vasúton Oroszországot a Krím-félszigettel. Amennyiben Ukrajna vissza tudná foglalni Melitopolt, azzal megbéníthatná az orosz hadsereg déli katonai adminisztrációját.

 

19:39

Szijjártó szerint Ukrajna akadályozza a Szudánba szánt élelmiszersegélyt

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén osztotta meg gondolatait a szudáni válságról.

16:27

Már Afrikában is dúl az orosz-ukrán háború – videó

Szudánban a Wagner-csoporttal szövetkező RSF félkatonai szervezet csapatait dróntámadások érték. Minden jel arra utal, hogy a csapásokért Ukrajna a felelős, de Kijev tagadja, hogy köze lenne a dologhoz.

16:17

Az oroszok szerint stabilizálódott a helyzet Robotinénél

A Donyecki Népköztársaság vezetője szerint nincsenek meg az ukrán áttörés feltételei. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadügyminisztérium szóvivője a szerdai hadijelentésében 11 ukrán támadás visszaveréséről számolt be.

14:59

Ukránok tízezrei hagyhatják ott Lengyelországot a megszorítások miatt

Az orosz-ukrán háború tavalyi eszkalálódása utáni nagy lengyel-ukrán barátság megtörni látszik. Lengyelország előbb importtilalmat vezetett be több ukrán gabonatermékre, a napokban pedig a kormány belengette, hogy jövőre kevesebb támogatást ad a területére menekült egymillió ukránnak. A háttérben az őszi parlamenti választás állhat.

14:28

Olaf Scholz szerint Ukrajnában nem szabad látszatbékét kötni

Ukrajna akarata ellenére nem szabad békét kötni – mondta az ENSZ ülésszakán előadott beszédében Olaf Scholz. A német kancellár arról is beszélt, hogy meg kell reformálni az ENSZ Biztonsági tanács összetételét, hogy több ország kapjon hangot a védelmi szervezetben.

12:27

Zelenszkij: az ENSZ a háborúk esetében eddig nem bizonyult jó védelmezőnek

10:45

Olena Zelenszka: szabadítsátok ki az ukrán gyerekeket

Az ukrán first lady, Olena Zelenszka szerint legalább 19 ezer ukrán gyereket raboltak el az oroszok, hogy kiöljék belőlük az ukrán öntudatot és oroszokat faragjanak belőlük. Volodimir Zelenszkij felesége azt kéri a világ vezetőitő, hogy segítsenek kiszabadítani az elhurcolt gyerekeket.

10:43

Ismét dróntámadás érte Ukrajnát, egy olajfinomító körül tűz ütött ki

Az ukrán légvédelem 17, az orosz hadsereg által indított, iráni gyártmányú Sahíd drónt semmisített meg Ukrajna fölött.

Oroszország robbanás Szocsi
Kapcsolódó cikkek