Közélet

Pár száz dolláros drónokkal semmisítettek meg egy milliókat érő orosz tankot – videó

Az ukrán erők robbanóanyagokkal felszerelt civil drónokkal támadtak meg egy orosz tankot.

Az ukrán védelmi minisztérium által közzétett videón három 500 dolláros ukrán drón látható, amint egy 4,5 millió dollár értékű orosz T-90-es tankot üldöznek, mielőtt felrobbantották volna. A felvételt az X közösségi oldalon osztották meg, a védelmi minisztérium közlése szerint a műveletet az ukrán 3. rohamdandár hajtotta végre Bahmut városában. 

Fotó: Sergei Supinsky

A minisztérium szerint a támadásban három First Person View (FPV) drón vett részt, amelyekre robbanóanyagok voltak rögzítve. A Business Insider cikke szerint az FPV-k olcsó hobbidrónok, amelyeket Ukrajna használ az oroszokkal szemben, ezek az eszközök egyenként körülbelül 500 dollárba kerülnek.  

Az egyperces felvételen két ukrán katona látható, amint egy szobában ülve messziről irányítják a drónokat. Két drónt belevezetnek az orosz tankba, amely ki is gyullad, de a jármű megpróbál továbbmenni.

Srácok, a tank megszökik. A tank menekül

– mondja az egyik férfi a videóban, mielőtt a harmadik drón belecsapódna a tankba.

A cikk emlékeztet, hogy Ukrajna nagymértékben támaszkodik a drónokra, amelyeket robbanófejekkel vetnek be a tankokkal szemben. Oroszország hatalmas felszerelésveszteséget szenvedett Ukrajna inváziója során, eddig több mint 2300 harckocsit vesztettek el az Oryx nyílt forráskódú nyomkövető webhely szerint.  

Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbak a határterületek és az orosz főváros elleni dróntámadások, és többször is találat érte a moszkvai pénzügyi negyedet. Orosz állítás szerint májusban ukrán drónok kíséreltek meg támadást a moszkvai Kreml ellen is. Kijev általában nem kommentálja ezeket a híreket. 

Szuperdrónokat kap Ukrajna Németországtól

Németország a legmodernebb, Luna NG típusú drónrendszerből szállít Ukrajnának. A rendszert drónok, teherautók és földi irányítóközpont alkotják. Az ukránok egyelőre olyan verziójú drónokat kapnak, amelyek csak felderítésre használhatók.

 

 

oroszország Ukrajna védelmi minisztérium dróntámadás
Kapcsolódó cikkek