Közélet

Az amerikai képviselőház új elnöke az ukrán és az izraeli segélycsomag szétválasztását követeli

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja olyan segélycsomagot nyújtott be a kongresszus alsóháza elé, ami egy kalap alá vette az Ukrajnának és az Izraelnek szánt segélyeket. A kormány egyértelműen ezzel akarja megszavaztatni a kijevi támogatást, mivel a képviselőházat uraló republikánusok már elleneznek minden Ukrajnának szánt centet. Mike Johnson új házelnöknek most három hete van, hogy megoldja a politikai krízist, mielőtt a kormány fizetésképtelenné válik.

Alig három hét múlva az Egyesült Államok kormányának működése leállhat, miközben a képviselőház új republikánus elnöke, Mike Johnson átveszi a testület vezetését. A kongresszus alsóházának szavaznia kell a kormányzat finanszírozásáról november közepéig, így nagyon szorít az idő. Kevin McCarthy volt házelnök eltávolítása óta a képviselőház nem juthatott előrébb ebben a kérdésben.

Newly elected US House Speaker Mike Johnson speaks after his election at the US Capitol in Washington, DC, on October 25, 2023. Republicans finally rallied behind a new standard-bearer Wednesday as the US House of Representatives elected its 56th speaker -- ending weeks of party infighting that paralyzed Congress in a period of international and domestic crisis. Louisiana's Mike Johnson, a staunch ally of Donald Trump and who spearheaded legal efforts to overturn the 2020 election, won unanimous support from his party to lead the lower chamber of Congress and draw a line under the chaos. (Photo by TOM BRENNER / AFP)
Fotó: AFP

A következő három hétben Mike Johnsonnak meg kell találnia a módját, hogy a képviselőház megszavazza a kormányzat finanszírozását, ami nem lesz egyszerű, tekintve, hogy a republikánusok ellenzik az Ukrajnának szánt újabb több mint 60 milliárd dolláros segélyét. Az amerikai törvényhozásban régóta probléma Ukrajna támogatása, és a következő segélycsomag megszavazására nagyjából semmi esély nem lett volna, de a Biden-adminisztráció végül a segélyeket egy közös, 106 milliárd dolláros csomagba gyúrta, ami tartalmazza az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt összegeket is – írta meg a Wall Street Journal.

A republikánusok az követelik, hogy ezt a segélycsomagot bontsák szét és külön szavazhassanak az egyes országoknak nyújtott összegekről. Izrael támogatását helyeslik, a közös segélycsomagra tett javaslatot pedig Tel-Aviv elárulásának tartják. 

Kansas állam republikánus szenátora, Roger Marshall az X-en írt egy posztot, miszerint kérvényezte a szenátusnál a csomag felosztását. Marshall szerint tisztességtelen lépés volt a közös segély, mivel az Ukrajnának szánt pénzekről még hosszú viták lesznek, így pedig Izrael is eleshet a segítségtől. 

Ez tisztességtelen lépés a szövetségesünkkel szemben

– írta Roger Marshall.

A képviselőház új elnöke, Mike Johnson is az ukrán segélyek ellen van. A korábbi 40 milliárd dolláros segélyről szóló szavazás alkalmával azok között volt, akik nemmel voksoltak – írta a WSJ.

Nem kellene újabb 40 milliárd dollárt külföldre küldenünk, amikor a határunkon káosz uralkodik, az amerikai anyák nehezen találnak tápszert, a benzinárak rekordmagasságban vannak és az amerikai családok a megélhetésért küzdenek

– közölte Johnson.

A 106 milliárdos csomag 61 milliárdot tartalmaz Ukrajna, 14 milliárdot Izrael és 2 milliárd dollárt Tajvan számára. A fennmaradó összeg humanitárius segélyekből, illetve a mexikói határvédelem fejlesztésére szánt pénzből áll – erről a Responsible Statecraft írt.

A republikánusok azért is akarják felosztani a csomagot, mivel az Izraelnek szánt pénzekről példátlan egyetértést van a két párt tagjai között. Tel-Aviv olyan szövetségese az Egyesült Államoknak, akinek kérdés nélkül segítenének a felek. Mike Johnson valószínűleg erre is helyezi majd a hangsúlyt, amikor a segélycsomag felosztása mellett kampányol: Izrael eleshet a segítségtől Ukrajna miatt.

 

Ukrajna Képviselőház Izrael segélycsomag finanszírozás
Kapcsolódó cikkek