Közélet

Egy dologban nagy az egyetértés Washington és Moszkva között: új világrendre van szükség

Ritka alkalom, hogy a két szembenálló fél hasonlóan gondolkodik. A megvalósítást tekintve azonban ezúttal is szöges ellentétben állnak az álláspontok.

A Kreml egyetért Joe Biden amerikai elnöknek azzal a kijelentésével, amely szerint a világnak új rendre van szüksége, ám ez a világ többé nem fog az Egyesült Államok körül forogni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

US President Joe Biden
Pescov, Peszkov
Fotó: AFP

Teljes mértékben egyetértünk Biden úrral. Ez az a ritka eset, amikor teljesen egyetértünk azzal, amit mondott. A világnak valóban új világrendre van szüksége, amely egészen más elveken alapul

– nyilatkozta Peszkov.

A szóvivő szerint ugyanakkor Moszkva nem ért egyet Joe Biden azon kijelentésével, mely szerint az Amerikai Egyesült Államok képes egy ilyen rend kiépítésére.

Mert az Egyesült Államok bárhogy is, bármilyen rendről szóljon is, egy Amerika-központú rendre gondol. Vagyis egy olyan világra, amely az Egyesült Államok körül forog. Ez többé nem lesz így

– állítja a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint Moszkva álláspontja az, hogy egy olyan világrendnek kell lennie, amely a nemzetközi jogon, a kölcsönös tiszteleten, a kölcsönös előnyökön, az egymás belügyeibe való be nem avatkozáson alapul. Mint mondta, ennek a rendnek mentesnek kell lennie az arra irányuló kísérletektől, hogy az összes ellenőrzési mechanizmus egyetlen állam kezében összpontosuljon, és attól, hogy egyesek akaratát és döntéseit ráerőltessék más országokra.

Bejött Putyin legújabb húzása: örömtáncot jár a rubel

Az olaj drágulása és a várható kamatemelés is támaszt ad az orosz fizetőeszköznek. Hathetes csúcsokat döntött a rubel.

 

 

Dmitrij Peszkov orosz-ukrán háború Joe Biden Moszkva Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek