Közélet

Először utazik külföldre Putyin a letartóztatási parancs kiadása óta

Az orosz elnök Kirgizisztánba látogat csütörtökön, majd a jövő héten Pekingbe várják.

Kirgizisztánba látogat csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök – derül ki a kirgiz elnöki hivatal tájékoztatásából. Ez lehet az orosz államfő első ismert külföldi útja március óta, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsot adott ki ellene az ukrán gyerekek elrablása miatt.

A kirgiz elnöki adminisztráció honlapján olvasható szöveg szerint Szadir Zsaparov kirgiz elnök meghívására tesz hivatalos látogatást az országban Putyin. Noha májusban az orosz elnök beleegyezett a kirgizisztáni utazásba, amikor Zsaparovval tárgyalt, a Kreml egyelőre nem erősítette meg a csütörtöki látogatás tényét.

Russian President Vladimir Putin disembarks his plane after arriving at the Helsinki-Vantaa Airport in Vantaa, Finland on August 21, 2019. (Photo by Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Fotó: AFP

Az orosz elnök a jövő héten Kínába is hivatalos a harmadik Övezet és Út fórumra Pekingbe, és nincs is oka tartani a letartóztatási parancs végrehajtásától, hiszen sem Kirgizisztán, sem Kína nem tagja a háborús bűnök elítélésre létrehozott ICC-nek, ahogy természetesen Oroszország sem.

Moszkva egyébként tagadja a Putyin elleni vádakat, azok szerinte csupán a Nyugat ellenségességét bizonyítják Oroszországgal szemben. Ugyanakkor 

az ICC letartóztatási parancsa is közrejátszhatott abban, hogy Putyin nem jelent meg személyesen a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozón augusztusban.

Kirgizisztánban Putyin a Kantban található légibázis megnyitásának 20. évfordulójáról tartott ünnepségen vesz részt, ahol az orosz légierő egységei is állomásoznak.

A kirgiz elnöki hivatal kedden arról is tájékoztatott, hogy Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nem vesz részt a Független Államok Közösségének (FÁK) pénteki csúcstalálkozóján Biskekben. Putyin ugyanakkor részt vesz a FÁK-csúcson a kirgizek szerint.

Az örmény–orosz viszonynak nem tett jót az Ukrajnával szembeni orosz invázió, ahogy az sem, hogy Moszkva nem sietett Jereván védelmére a karabahi konfliktusban.

 

ICC Kirgizisztán Vlagyimir Putyin Kína
Kapcsolódó cikkek