A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet közölte, hogy izraeli légi támadásban meghalt az egyik katonai parancsnoka – jelentette a helyi média kedden.

MIDEAST-PALESTINIAN-GAZA-EGYPT-POLITICS-UNRESTMIDEAST-PALESTINIAN-GAZA-EGYPT-POLITICS-UNRESTAyman Nofal, a prominent member of Palestinian militant group Hamas' military wing Al-Qassam waves to his supporters upon his arrival back home in Gaza Strip’s Nusairat refugee camp on February 5, 2011.  Ayman Nofal escaped last week from an Egyptian prison during the anti-government unrest gripping the country and made his way into the sealed Gaza Strip through a smuggling tunnel under the border on February 5, 2011. He was greeted by a celebratory crowd, some of whom fired shots in the air. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Ajman Nofal, más néven Abu Ahmed, a Hamász egyik parancsnoka.
Fotó: AFP

A Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Ajman Nofal halt meg az egyik csapásban a Gázai övezet középső részén. Az Abu Ahmed néven ismert terrorista az általános haditanács tagja is volt a Hamászban.

A Hezbollah libanoni síita mozgalom kedden is harckocsi-elhárító rakétákkal támadta Izraelt az északi határánál, ezekre Izrael ellencsapásokkal felelt. A Hezbollah közölte, hogy milíciájának négy tagját megölték, miközben „dzsihadista kötelességüket teljesítették”.

Kedden előbb két páncéltörő rakétát lőttek ki a határ menti izraeli Metula városra. A támadásban három katona megsebesült – kettő közepesen, egy pedig könnyebben –, s egy civil is kisebb sérülést szerzett. Később, a délután folyamán két újabb páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból az izraeli hadsereg állásai felé, egy észak-izraeli kibuc, Jiftah közelében. Személyi sérülés ekkor nem történt.

A libanoni Middle East Airlines légitársaság huszonnégy repülőjéből ötöt Törökországban helyezett el, hogy konfliktus esetén biztonságban tudja a gépeket.

Egyiptom azzal fenyegetőzik, hogy egymillió palesztin menekültet indít útnak Európába

A Nyugat sürgeti Egyiptomot, hogy engedje be a Gázából menekülő palesztinokat, mielőtt katasztrófa történik. Több százezer embernek kellett elhagyni az otthonát Gázában az izraeli megtorló csapások miatt. A Hamász támadása után humanitárius krízis alakul ki éppen ebben az övezetben, viszont Egyiptom nem kockáztatja meg, hogy befogadjon egymillió palesztint.