Közélet

Az izraeli háború leállítását követelő tüntetők behatoltak az Egyesült Államok Capitoliumának egyik épületébe

Egy zsidó csoportosulás a Jewish Voice for Peace nevű csoport hatolt be a Cannon rotundába és követelte az azonnali tűzszünetet.

Az Izrael és a palesztin Hamász mozgalom közötti tűzszünetet követelő zsidó tüntetők behatoltak az amerikai Capitolium-együttes egyik épületébe, több embert letartóztattak. A Fox News erről október 18-án, szerdán számolt be, és a helyszínről készített felvételeket tett közzé. A felvételen az látható, hogy mindannyian fekete pólót viselnek, amelyen ez állt: „A zsidók most tűzszünetről beszélnek”. Emberek egy csoportja hangosan skandálja a szlogent: „Azonnal szüntessék be a tüzet”, és felszólítják a Kongresszust, hogy állítsa le az izraeli harcokat. A Jewish Voice for Peace nevű csoport azt mondta, hogy néhány tüntetőt letartóztattak az amerikai Capitolium épületében.

„Mindannyian azért vagyunk itt, hogy követeljük a palesztin nép elleni népirtás befejezését, az Egyesült Államok kormányának segítségével” – írta a csoport X-en, hivatalosan Twitteren. 

Hely idő szerint koradélután a csoportosulás arról számolt be, hogy a Jewish Voice for Peace nevű csoport egy X-bejegyzésében azt mondta, hogy „több mint 350” tüntető, köztük két tucat rabbi van a nagy rotundán belül, ezrek pedig az Egyesült Államok Capitoliumán kívül.

Mint ismert, Izrael háborút üzent a Hamász ellen, miután a terrorista csoport október 7-én beszivárgott az országba, és rakéták ezreit lőtte ki lakónegyedekre és lemészárolt mintegy ezer civilt és több száz embert elrabolt. Az arab világban és Nyugaton egyaránt akkor lángoltak fel az indulatok, amikor találat ért egy gázai kórházat, ami mintegy ötszáz fővel végzett, sok nővel és gyerekkel.

A háborúban mindkét oldalon legalább 4200 ember vesztette életét, köztük legalább 1400 izraeli civil és katona, valamint 31 amerikai. A palesztin egészségügyi hatóságok szerint legalább 2808 palesztin meghalt, és több mint 10950-en megsebesültek. 12 amerikai állampolgárt eltűntettek.

 

 

izraeli háború palesztinbarát Izrael Capitolium Hamász
Kapcsolódó cikkek