Közélet

Ciszjordániában állnak bosszút a palesztinokon a szélsőséges izraeliek

A területen számos, a nemzetközi jog szerint illegális telepet hoztak létre, ezek lakói pedig elűznék az arabokat a környékről.

Ciszjordániában az idei év már a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása előtt is parázslottak az indulatok, de az iszlamista szervezet támadása óta a zsidó telepesek egyre több támadást követnek el a területen élő palesztinok ellen.

Egy, a Reutersnek nyilatkozó palesztin szerint míg régebben a telepesek és az arabok kövekkel dobálták egymást, mára szinte mindegyik telepesnél automata fegyver van, és míg egy évtizede csak riasztó, figyelmeztető lövéseket adtak le, manapság már egyértelműen ölni akarnak. Az ENSZ adatai szerint a Hamász ámokfutása óta több mint 170 alkalommal támadtak a telepesek palesztinokra.

Israeli forces clash with Palestinians in West BankAL-BIREH, WEST BANK - NOVEMBER 02: A Palestinian man gets injured after Israeli forces raid in streets of Al-Bireh, West Bank on November 02, 2023. (Photo by Issam Rimawi/Anadolu via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Sira Liebman, a Jesa Tanács, a legnagyobb ciszjordániai telepes szervezet vezetője a Reutersnek tagadta, hogy a telepesek palesztinokat támadnának. Ugyanakkor Izrael szélsőjobboldali nemzetbiztonsági minisztere, Ben-Gvir – aki maga is az egyébként illegális telepek lakója, hasonlóan egy másik miniszterhez – közölte, hogy 10 ezer puska vásárlására adott le rendelést, hogy az izraeli civileket, köztük a telepesek fel lehessen fegyverezni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában is kiosztották-e már a fegyvereket, de Ben-Gvir október 11-én arról írt az X-en, hogy 

a területtől északra, a libanoni határ közelében már szétosztottak 900 gépkarabélyt.

A telepesek az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó irodája (OCHA) szerint a telepesek idén 29 embert öltek meg, ebből legalább nyolcat a Hamász támadása óta. Noha a támadásokat elítélte Washington, míg az egyenesen terrorizmusként beszélt a telepesek támadásai kapcsán, mely a konfliktus eszkalációjához vezethet, kérdéses, hogy ennek lesz-e bármi hatása.

Míg a Gázai övezetben a Hamász uralkodik, a leendő palesztin állam alapját jelentő Ciszjordániában izraeli telepek, katonai ellenőrző pontok és palesztin települések váltogatják egymást. A területen folytatott izraeli akciókat a Hamász ürügyként használta az október 7-i vérengzéséhez.

Ugyanakkor a Hamász támadása óta az iszlamista szervezet támogatottsága Ciszjordániában is egyre látványosabb, miközben a területen az idei legalább tizenöt éve a legvéresebb volt már a Hamász támadása előtt is. Az ENSZ adatai szerint mintegy 200 palesztin és 26 izraeli vesztette életét, ám az elmúlt három hétben újabb 121 ciszjordániai palesztin esett áldozatául az erőszaknak. A legtöbb áldozat a hadsereggel való összecsapás következménye, ugyanakkor 

a telepesek tevékenysége is tüzeli a palesztinok haragját, ami további fegyveres összecsapások kockázatát vonja maga után.

Az izraeli hadsereg közlése szerint igyekszik elejét venni az erőszaknak, és a palesztinokat is védené, ám a Gázában dúló háború jelentős erőforrásokat von el a térségből, miközben a telepeseket felbátorítja a kormányzati támogatás is.

 

Ciszjordánia izraeli háború Ben-Gvir Izrael telepes
Kapcsolódó cikkek