Bill Ackman milliárdos hedge fun vezérigazgató és több más amerikai nagyvállalati vezető is azt követeli a Harvard Egyetemtől, hogy hozza nyilvánosságra azoknak a diákoknak a nevét, akik aláírtak egy levelet, amelyben kizárólag Izraelt teszik felelősség a Hamász brutális októberi terrortámadásáért. A vezérigazgatók feketelistára akarják tenni az érintetteket, bár közülük azóta többen elhatárolódtak a levéltől.

NYU Students Stage Pro-Palestine Protest In Washington Square Park
A véleménynyilvánítás szabad, de a tettek következményekkel járnak.
Fotó: AFP

Senki sem bújhat a közösség pajzsa mögé, amikor terroristák akcióit támogatja

– írta Ackman az X közösségi oldalon. Ha a diákszervezetek tagjai  egyetértenek a levél tartalmával, akkor „azt nyilvánosan kellene megtenniük, hogy a közvélemény is tudjon róla” – tette hozzá.

Véleményével nincs egyedül, emlékeztetett összeállításában a CNN. A Pershing Square Capital Management vezérigazgatója kijelentette: meg akar bizonyosodni róla, hogy a cége és más vállalatok nem „alkalmaznak véletlenül” olyan diákot, aki a levelet aláíró szervezetek egyikének a tagja.

Nincs hely számukra a vállalatoknál

A nevek nyilvánosságra hozását követeli Ackman mellett többek között a FabFitFun vásárlói klub, az EasyHealth tech startup és a Dovehill Capital Management első embere is. 

A szólásszabadság mindenekfelett való. A szavaknak jelentőségük van, és a diákok nem bújhatnak egy intézmény mögé

– írta az utóbbi, Jake Wurzak.

Pro-Palestinian demonstration in New York
Folyamatosan tüntetnek a palesztinok mellett.
Fotó: AFP

Én is tudni szeretném, hogy tudjam: soha nem veszem fel ezeket az embereket

– csatlakozott hozzájuk ugyancsak az X-en Jonathan Neman, a Sweetgreen étteremlánc vezérigazgatója.

Mások, például Larry Summers, Barack Obama elnök pénzügyminisztere, a Harvard volt elnöke higgadtságra int. 

Nyilvánvalóan undorodom a Harvard több mint harminc diákszervezete által kiadott közleménytől. De kérek mindenkit, hogy vegyen egy mély lélegzetet. Sokan ezekből a csoportokból nem is látták a nyilatkozatot, mielőtt az kikerült volna. Néhány esetben a jóváhagyók nem is értették pontosan, hogy mit hagynak jóvá

– írta ugyancsak az X-en, hozzátéve, hogy az érintettek közül „néhányan valószínűleg naivak és ostobák”.

Mit írtak levelükben a diákok?

A Harvard Palesztinai Szolidaritási Csoportok vihart kavaró állásfoglalása kijelenti: „Mi, az alulírott diákszervezetek, teljes mértékben az izraeli rezsimet tartjuk felelősnek minden kibontakozó erőszakért.” A nyilatkozat szerint a Gázai övezetben élő palesztinok milliói „szabadtéri börtönben kénytelenek élni”. Az aláírók felszólították a Harvardot, hogy „tegyen lépéseket a palesztinok folyamatos megsemmisítésének megállítására”.

New York City sees pro-Palestine, pro-Israel rallies amid escalating tensions
A Hamász zászlójának lobogtatása kiállás a terrorizmus mellett.
Fotó: AFP

A nyilatkozat alján található lábjegyzet szerint az „eredeti aláíró szervezetek nevét ezúttal eltitkolták”. A 34 eredeti aláíró szervezetből a hét elejéig legalább öt azonban visszavonta a támogatását, köztük a nepáli diákok szövetsége és a bevándorlókat támogató Act on Dream. Több diák jelezte, hogy nem ismerte a levél tartalmát, és nem volt tudomása róla, hogy azt aláírta a szervezet, amelynek a tagja.

A felelősséget mindenkinek vállalnia kell

Jonathan Greenblatt, az antiszemitizmus és szélsőségesség ellen küzdő Anti-Defamation League (ADL) vezérigazgatója a CNN-nek azt mondta, nem tudja, bölcs dolog-e nyilvánosságra hozni a diákok nevét, de felszólította őket, hogy maguk vállalják a felelősséget.

Ez egy felháborítóan sértő írás, és mindenkinek, aki aláírta, vagy ki kell állnia mögötte, és szembenézni a következményekkel az életben, vagy ki kell állnia, bocsánatot kell kérnie, és magyarázatot kell adnia. Ezt tanuljuk az általános iskolában. Nehéz megértenem, hogy miért bonyolult ez azoknak embereknek, akik a Harvard Egyetemre járnak

– jelentette ki.

NYU Students Stage Pro-Palestine Protest In Washington Square Park
Senki nem bújhat a közösség pajzsa mögé a véleményével.
Fotó: AFP

 

Van, aki már elveszítette a jövendő állását

Az antiszemitizmus és a terroristák támogatásának vádja nemcsak a Harvardot érinti. A donorok sorra vonták meg az anyagi támogatást a Pennsylvaniai Egyetemtől, ahol Karikó Katalin a Nobel-díjat hozó kutatásait végezte, amiért nem tesz eleget az antiszemitizmus visszaszorításáért, és nyíltan zsidóellenes nézeteket hangoztató előadókat hívott meg.

A New York államban működő Cornell Egyetemen megerősítették a rendőri jelenlétet, és az FBI nyomozást indított, miután életveszélyes fenyegetések érték a zsidó diákok közösségét.

Azonnali reakció érkezett a New York-i Egyetem (NYU) joghallgatóinak állásfoglalására is, amelyben Izraelre hárították „a teljes felelősséget a borzalmas mennyiségű elveszett életért”. 

A chicagói székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda, a Winston & Strawn azonnal visszavonta az állásajánlatát az egyetemnek attól a hallgatójától, aki korábban nyári gyakorlatát végezte náluk.

New York University students stage a protest in Washington Square Park to express support for the Palestinian people and call for a cease-fire in the conflict between Israel and Hamas on October 25, 2023. (Photo: Gordon Donovan) (Photo by Gordon Donovan/NurPhoto) (Photo by Gordon Donovan / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Több szervezet is visszavonta a támogatását a Harvard diákszervezetei közül.
Fotó: AFP

„Az ilyen megjegyzések mélységesen ellentétesek a Winston & Strawn mint cég értékeivel. Ennek megfelelően az iroda visszavonta a joghallgató állásajánlatát” – tudatta az ügyvédi iroda az X-en közzétett bejegyzésében. „A Winston szolidáris Izrael békés létezéshez való jogával, és a lehető leghatározottabban elítéli a Hamászt és az általa szított erőszakot és pusztítást” – tették hozzá.

Sorra állnak ki a nagy cégek

Az ADL az Izrael elleni támadásokat követő „világszerte tapasztalható antiszemitizmus hullámára” reagálva a héten 

felszólította a vezérigazgatókat, hogy emeljék fel szavukat a gyűlölet ellen,

és írjanak alá egy az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó ígéretet.

Az ADL szerint az aláírók között van az Accenture, az Adidas és az NBA is.

„Ennek könnyűnek kell lennie azoknak a vállalatoknak, amelyeknek zsidó alkalmazottaik, zsidó ügyfeleik, zsidó befektetőik, zsidó részvényeseik vagy egyszerűen csak egy csöppnyi lelkiismeretük van” – vélekedett a szervezet vezetője.