Közélet

Egy új barátság kezdete: Putyin kegyeit keresi az észak-ciprusi vezetés

Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül senki nem ismeri el. Az észak-ciprusi elnök, Ersin Tatar szorosabb kapcsolatokat szeretne kiépíteni Oroszországgal.

Ersin Tatar, a ciprusi törökök vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy fontolja meg a közvetlen diplomáciai kapcsolatok felvételét Oroszország és az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság között – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ersin Tatar, az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke
Ersin Tatar, az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke
Fotó:  AFP

Szeretnénk, ha kapcsolataink Oroszországgal fejlődnének és bővülnének. Emiatt arra kérem az orosz hatóságokat, és személyesen Vlagyimir Putyin elnököt is, hogy fontolják meg az észak-ciprusi együttműködéseik kérdését

– írta üzenetében Tatar, aki Észak-Ciprus elnöki tisztségét tölti be.

A Ciprus szigetének északkeleti harmadán fekvő, területének 37 százalékát kitevő Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül egyetlen állam sem ismeri. Mivel a ciprusi főváros, Nicosia északi fele már az Észak-ciprusi Török Köztársaság területén található, így a város mindkét ország fővárosa.

Szeretném megkérni az orosz vezetést és az orosz népet, hogy gondolja át a Ciprussal kapcsolatos politikáját, különösen az Ukrajnában zajló események fényében, és figyelembe véve azt, hogy milyen globális változások történnek jelenleg a világban

– tette hozzá az elnök.

Tatár szerint az, ha Oroszország közvetlen kapcsolatokat ápolna Észak-Ciprussal, Törökország számára is előnyös lenne, Ankara pedig minden országgal, így Moszkvával is igyekszik fejleszteni kapcsolatait.

NATO-tagok háborúja: másképp emlékszik az északi és a déli, mi történt Ciprus kettészakadásakor

Belátható időn belül aligha egyesül az 1974-ben kettészakított Ciprus: miközben az északiak és a déliek más-más problémákkal küzdenek, évről évre tovább pusztul a török hadsereg és az ENSZ katonái által felügyelt szellemváros a sziget egykor legnépszerűbb üdülőhelyén, Famagustában

Az észak-ciprusi vezető szerint Oroszország teszi azt Ukrajnában, amit tesz, mert nem érezte magát biztonságban az Ukrajnában zajló folyamatok miatt miatt, és szerint ugyanez igaz Törökországra is. Hozzátette, hogy meggyőződésem, hogy az oroszoknak értékelniük kell azt, amit Törökország szeretne: a ciprusi törökök önrendelkezését saját államukban a sziget északi részén, szuverén jogokkal, de a sziget görög részével való együttműködéssel.

 

vlagyimir putyin Észak-Ciprus orosz-ukrán háború Oroszország Törökország
Kapcsolódó cikkek