A magyar válogatott január 12-én, pénteken 20.30-kor Montenegró ellen kezdi meg szereplését a németországi férfikézilabda-Európa-bajnokságon – emlékeztet a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ), kiemelve, a tervek szerint a mieink ma, azaz szerda délután érkeznek meg Münchenbe. Az MKSZ azt ígéri, ezt követően a csapat által nyújtott információk alapján igyekszik folyamatosan tájékoztatni a szurkolókat az ottani helyzetről. Az Eb szervező bizottsága hónapokkal korábban hivatalos megállapodás kötött az esemény egyik fő támogatójával, a német vasúttársasággal, a Deutsche Bahnnal. A rendező városok közötti több száz kilométeres távolságokat elvileg vonattal lehet a legkönnyebben megtenni, de a kétnapos sztrájk miatt ez most lehetetlenné vált – írja az Origó.

 Jelenleg a német vasúti közlekedésben a menetrend szerinti járatok mintegy 20 százaléka érhető el.
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

Vonat helyett autóval és repülővel utaznak a magyar szurkolók

A portál szurkolói körökből úgy értesült, hogy több száz magyar drukker éppen vonattal érkezne a bajor városba, de a szerelvények közlekedése teljesen bizonytalan. Ezért voltak olyanok, akik semmit nem bíznak a véletlenre és inkább autóval vagy repülőgéppel vágnak neki az útnak.

Az Európai és a Német Kézilabda-szövetség arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés miatt a Deutsche Bahn vészhelyzeti menetrendet állított fel, hosszú szerelvényekkel. Jelenleg a vasúti közlekedésben a menetrend szerinti járatok mintegy 20 százaléka érhető el.

Az MKSZ kiemeli: a korábban megváltott, 

a kontinensviadalra szóló szurkolói jegyek (fan ticket) az előzetes megállapodás alapján ugyan bármilyen vonatra érvényesek, ám január 10–12. között mégsem lehet vásárolni belőlük a sztrájk miatt.

A hazai szövetség reméli, hogy szombattól újra kaphatók lesznek a fan ticketek. 

BODÓ Richárd; ROSTA Miklós; TRKOVSKY, Jaroslav; PIROCH, Tomas
A vasárnapi Magyarország–Szerbia meccsre már nem lehet jegyet kapni, bár azt még nem tudni, a szurkolók hogyan jutnak el a helyszínre.
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Németország világrekordra készül

Az Origo azt is megemlíti, hogy a vasárnapi Magyarország–Szerbia meccsre már nem lehet jegyet kapni, a találkozóra ráadásul több ezer magyar szimpatizánst várnak. Elvileg erre a napra már helyre kellene állni a közlekedésnek, de könnyen lehet, hogy minden a feje tetejére áll Németországban.

Mark Schober, a Német Kézilabda-szövetség igazgatósági elnöke arról beszélt, hogy a csapatok, vendégek és tisztségviselők a Deutsche Bahn különleges menetrendjének a segítségével utazhatnak. A sportvezető mindenesetre arra kéri a szurkolókat, hogy lehetőség szerint használjanak más közlekedési lehetőségeket, esetleg telekocsit is.

A házigazda német válogatott egyébként szerda este 20.45-kor 53 ezer néző részvételével kezdi meg az Európa-bajnokságot Svájc ellen a düsseldorfi futballstadionban. Ennyi ember előtt még soha nem rendeztek kézilabdamérkőzést, tehát világrekord van kilátásban. Kérdés viszont, hogy a sztrájk miatt a több tízezer ember hogyan fog majd eljutni a létesítménybe.