Közélet

Az orosz–ukrán háború 726. napja – Kisöpörték a maradék ukrán katonát az avgyijivkai kokszgyárból, itt az újabb orosz videó

Avgyijivkában a maradék ukrán ellenállást is felszámolta az orosz haderő. A várost védő katonák egy csoportja a kokszgyárban barikádozta el magát, de nem tudtak sokáig kitartani. Avgyijivka után az oroszok folytatják az előrenyomulást, az ukránok pedig nem fejtenek ki nagy ellenállást.

Az orosz hadseregnek sikerült levernie az ellenállás maradékát is Avgyijivkában. Az ukrán katonák a város kokszgyárába vették be magukat, de az üzemet is elfoglalták az oroszok.

A Ukrainian serviceman flashes the sign of victory from an armoured combat vehicle on a road in the Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine, on February 17, 2024. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

Február 19-én számolt be róla az orosz védelmi minisztérium, hogy az Ukrajnában harcoló haderő középső része vezette az avgyijivkai offenzívát – írta meg az Iz.ru. A város fontosabb épületein már kitűzték az orosz zászlót, az ukrán hadsereg pedig kivonta a területről a megmaradt erőit. Az orosz haderő folytatja az előrenyomulást, a tüzérség és a légi támogatás tisztítja meg az utat a szárazföldi egységeknek a haladáshoz.

A orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu február 17-én közölte, hogy átvették Avgyijivka irányítását. Állítása szerint az ukránok a fegyvereiket és a felszerelésüket hátrahagyva menekültek a városból. Sojgu szerint Avgyijivka a kulcsa a donyecki térség ellenőrzésének. Ezzel a győzelemmel a frontvonal hosszú idő után először tudott elmozdulni.

 

Avgyijivka után egyenesen Lasztocskinének estek az oroszok

Különböző jelentések szerint az Avgyijivka melletti Lasztocskine települést lényegében minden oldalról támadják az oroszok. Ez a hét végén bevett Avgyijivka melletti legközelebbi település. Úgy tűnik, hogy az oroszok áttörnek délkeleten, és csak idő kérdése, hogy Lasztocskine a fennhatóságuk alá kerüljön.

A frontvonalról korábban már megjelent egy térkép, amely azt mutatja, az ukránok itt nem is terveznek nagyon komoly ellenállást kifejteni, az új első és másodvonalakat a városon kívül építették ki. Az alábbi térképen a korábban felfedezett védelmi építmények sárgával vannak jelölve. Ezek azelőtt épültek ki, hogy az ukrán fegyveres erők elmenekültek Avgyijivkából. Vagyis alább az látszik nagyjából, melyik most a második és harmadik védelmi vonal, ahol megpróbálják majd megállítani az oroszokat.

 

19:45

Zelenszkij az északkeleti frontvonalra utazott

Az ukrán elnök a hadsereg parancsnokával a szektor felszereléssel és lőszerekkel történő ellátását vitatta meg. Az orosz hadsereg több sikertelen támadást hajtott végre az ukrán védelmi erők állásai ellen a térségében.

18:57

Biden nagy hatótávolságú rakétákat küldene Ukrajnának, pedig korábban erről szó sem lehetett

Kijev hosszú ideje nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket akart Washingtontól, de az USA ilyen támadóeszközöket eddig nem merte tovább adni a háborúban álló Ukrajnának.

18:30

Lelőtték Spanyolországban azt az orosz pilótát, aki helikopterrel repült Ukrajnába

Holtan találták Spanyolországban Makszim Kuzminov orosz pilótát, aki 2023 nyarán az orosz hadsereg Mi–8-as helikopterével Ukrajna területére repült – számolt be több sajtóorgánum, amit több, az X közösségi oldalon megjelent bejegyzés is alátámasztott.

17:24

Az Azovi-tengerbe zuhant a lelőtt orosz vadászgép

Videó került elő arról, hogy ukrán légvédelem hétfőn megsemmisített két orosz vadászgépet, melyek közül az egyik az Azovi-tengerbe zuhant és már rá is bukkantak a hadsereg.
 

14:46

A Kreml elhatárolódik Navalnij halálától és a nyomozástól

A Kremlnek semmi köze hozzá, hogy egy fogvatartott meghalt a börtönben – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Szerinte ez a kérdés nem tartozik elnöki hatáskörbe, így tájékoztatást sem tudnak adni az esetről. Az orosz hatóságok eközben határozatlan időre meghosszabbították a Navalnij halála körüli nyomozást, a férfi holtestét pedig továbbra sem adják ki a családjának.

13:21

Újabb két orosz gépet lőtt le az ukrán légvédelem

A hét végén lelőtt három orosz vadászgép után újabb két katonai repülőgépet semmisített meg az ukrán légvédelem. Már több mint háromszáz orosz gép semmisült meg a háború kezdete óta.

13:20

A 13. szankciós csomagról tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben

A békéről nem, de újabb szankciókról már tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. Szijjártó Péter szerint fel kellene hagyni ezekkel, és inkább a béketárgyalásokat szorgalmazni. A külügyminiszteri tanácskozáson Alekszej Navalnij özvegye is részt vesz.

13:19

A hozzátartozókat harmadik napja nem engedik Navalnij holttestéhez

A néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij hozzátartozóit már harmadik napja nem engedik hozzáférni a holttesthez – közölte hétfőn az elhunyt politikus szóvivője. A halál oka még mindig tisztázatlan.

oroszország ukrajna ellenállás háború Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek