Közélet

Orosz vadászgépeket lőtt le az ukrán légvédelem

Új védvonalon ásták be magukat az Avgyijivkából menekülő ukránok.

A Donyec megyei Avgyijivkából történt kivonulásukat követően új védelmi vonalat építettek ki az ukrán csapatok a várostól nyugatra – közölte Dmitro Licsovij, a frontszakasz katonai szóvivője szombaton az ukrán televízióban.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Fotó: Anadolu via AFP

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka elmondta, hogy a kivonulás közben néhány ukrán katona orosz fogságba esett. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegram szolgáltatáson arról adott hírt, hogy 

az ország keleti részén három orosz vadászgépet – két Szu-34-es vadászbombázót és egy Szu-35-ös vadászrepülőgépet – lőtt le a légvédelem.

Az orosz csapatok október óta ostromolták az egykor több mint 30 ezer lakosú várost. Az elmúlt napokban egyre nehezebbé vált az ukrán védők helyzete. Az ukrán hadsereg Avgyijivkában állomásozó 110. dandárjának sajtószolgálata pénteken a Facebookon arról írt, hogy az ukrán katonák „embertelen körülmények között” védekeztek.

Avgyijivka feladásáról, akut fegyverhiányról beszélt Zelenszkij

Az ukrán elnök szerint a mesterségesen generált fegyverhiány az orosz haderőnek kedvez a harcmezőn.

Avgyijivkából péntekről szombatra virradó éjszaka kivonultak az ukrán erők, a várost négy hónapja ostromolták az oroszok. A bevonuló orosz csapatoknak nem sok mindent hagytak, ugyanis a több hónapos ostrom következtében szinte teljesen megsemmisült a város nagy része.

Drónfelvételek megörökítették a bevonuló orosz csapatokat, amint kitűzik zászlójukat a Zenit erődre, ahonnan már korábban kivonultak az ukrán csapatok. Egyes felvételeken látszik, hogy még a kivonuló erőket is több támadás érte, és a harmadik rohamdandárnak fedeznie kellett a várost elhagyó katonákat.

 

oroszország ukrajna háború Avgyijivka kivonulás
Kapcsolódó cikkek