Közélet

Zelenszkij bejelentette, hogy több magas rangú tisztviselőt vált le

Nem csak Valerij Zaluzsnij pozíciója van veszélyben, sőt, a változások túlmutatnak a katonai vezetésen.

Több magas rangú tisztviselő leváltásával hozna új kezdetet a közel két éve tartó orosz–ukrán háború menetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – derült ki az államfő által az olasz RAI közszolgálati adónak adott interjúból.

Az esetleges váltásról szóló nyilatkozatok és kiszivárgó információk hetek óta köröznek az ukrán és a nemzetközi sajtóban, melyek főként Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg népszerű főparancsnoka menesztésének lehetőségéről szóltak. A RAI vasárnap sugárzott adásában Zelenszkij azonban arról beszélt, hogy az esetleges változások túlmutatnak egyetlen személy leváltásán.

Leaders Of Norway, Lithuania And Portugal Visit Kyiv On Ukrainian Independence DayKYIV, UKRAINE - AUGUST 24: Ukrainian President Volodymyr Zelensky shakes the hand of Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhny during the official celebration of Ukrainian Independence Day on August 24, 2023 in Kyiv, Ukraine. The visits from European leaders were meant as a show of solidarity with Ukraine 18 months after Russia's large-scale invasion of the country. Ukraine's Independence Day commemorates its break with the Soviet Union in 1991. (Photo by Alexey Furman/Getty Images)
Fotó: Alexey Furman / Getty Images

Mint mondta, a változás nem csupán egyetlen személyt érint, hanem valami komoly dologról van szó, ami az ország vezetésének irányáról szól. 

Zelenszkij szerint újraindításra van szükség, így számos állami vezető leváltását tervezi, nem csak a hadsereg területén.

„Mindannyian egy irányba kell haladjunk, nem szabad elbátortalanodnunk, megfelelő és pozitív energiával kell rendelkeznünk, a negativitást otthon kell hagynunk. Nem tanúsíthatunk feladó magatartást” – fogalmazott az államfő, hangsúlyozva, hogy ez alapvető fontosságú a győzelem szempontjából.

Miután a tavaly indított ukrán ellentámadás csak korlátozott eredményeket ért el, az ukrán vezetésen belül előtérbe kerültek a nézeteltérések. Zaluzsnij tavaly novemberben az Economistban megjelent cikkében állóháborúról írt, és arról, hogy a konfliktus az elfáradás szakaszába lépett, ami kiváltotta Zelenszkij nemtetszését.

In this handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential press-service on July 28, 2023, Ukraine's military commander-in-chief, Valery Zaluzhny (C) stands in attention as he takes part in the Day of Ukrainian Statehood ceremony marking the 30th anniversary of Ukrainian independence, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HO/Ukrainian Presidential press-service " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A múlt héten pedig kétszer is megjelent az ukrán médiában a hír, hogy küszöbön áll Zaluzsnij elbocsátása. Az elnök szóvivője cáfolta, hogy ez megtörtént volna.

Amikor felerősödtek a főparancsnok felmentésével kapcsolatos találgatások, a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij érveket sorakoztatott fel egy újfajta hadviselés mellett.

Véleménye szerint egyes ukrán intézmények akadályozzák az országot céljai elérésében, például az olyan népszerűtlen intézkedések, mint a tömeges mozgósítás bevezetésében vagy az orosz létszámfölényt ellensúlyozó, hatékony harci erő kiépítésére irányuló erőfeszítésekben.

 

Valerij Zaluzsnij Volodimir Zelenszkij főparancsnok háború
Kapcsolódó cikkek