Közélet

Eldőlt: így lehet használni a mesterséges intelligenciát Európában

Elfogadta az Európai Parlament a mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta a mesterséges intelligencia (MI) szabályzásáról szóló uniós rendeletet. A várhatóan még idén tavasszal életbe lépő jogszabályt megszegő vállalatok a jövőben akár 35 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) büntetéssel is szembenézhetnek. 

Man,Using,The,Website,Or,Software,Technology,Ai,To,Help
Fotó: Shutterstock

A Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda sajtóközleményében rámutatott, hogy az Tanácsa is formálisan jóváhagyja az MI-rendeletet, az új uniós jogszabályt kihirdetik, és 20 nappal később hatályba is lép, azonban a legtöbb szabály két évvel később válik alkalmazandóvá. 

A világon ez az első átfogó, kifejezetten a mesterséges intelligencia fejlesztésére és használatára vonatkozó jogszabály, amelynek célja többek között az MI biztonságos működésének elősegítése és az egyének alapvető jogainak védelme. 

A rendelet kockázati alapú szabályozást vezet be az mesterségesintelligencia-rendszerekre, ami bizonyos típusú MI-rendszerek használatát meg is tiltja, valamint a magas kockázatú MI-megoldásokra szigorú szabályokat vezet be.

Az MI-rendelettel kapcsolatos szabályszegéseket az illetékes hatóság a GDPR-nál is szigorúbb bírsággal büntetheti. Ennek következtében a bírság bizonyos esetekben elérheti akár a 35 millió eurót, vagy a jogsértő szervezet előző pénzügyi évében elért teljes éves világpiaci forgalmának 7 százalékát kitevő összeget (attól függően, hogy melyik érték a magasabb a kettő közül).

„A mesterségesintelligencia-rendszereket használó, illetve fejlesztő vállalkozásoknak érdemes időben elkezdeniük felmérni, hogy az MI-rendelet milyen hatással lehet a működésükre. Összetettebb, magasabb kockázatú rendszerek esetében kiemelt fontosságú, hogy a társaság egy átfogó és hatékony stratégiát dolgozzon ki arra, hogy milyen eszközökkel és határidőkkel felel meg az új jogszabályi követelményeknek” – hangsúlyozta dr. Vári Csaba és dr. Gaál András, a Baker McKenzie Ügyvédi iroda szakértő ügyvédjei.  

Március 21-én és 22-én a Figyelő és a Világgazdaság szervezésében megtartandó évadnyitó konferencián a Mediaworks partnere a Magyar Innovációs Szövetség lesz. Ebből az alkalomból beszélgettünk a szervezet ügyvezető igazgatójával, Mátrai Gáborral arról, hogy mire és mivel készülnek a szervezők ezen a nagyszabású eseményen, amelyet várhatóan Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nyit meg.

 

MI Rendelet GDPR Európai Unió Tanács
Kapcsolódó cikkek