Közélet

Újabb közeli embereit rúgta ki Zelenszkij

Az ukrán államfő közeli embereiből már kevés maradt mára az elnöki stábban. Most az államfő főtanácsadója is távozott.

Felmentette főtanácsadóját, Szerhij Sefirt és több más munkatársát szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Serhij 2019 óta volt az államfő főtanácsadója, de vele együtt az elnök három tanácsadója és két elnöki képviselő is megválik posztjától, akik az önkéntesek tevékenységét, illetve a katonák jogait felügyelték.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky looks on during a joint press conference with Turkish President at the Dolmabahce Presidental office in Istanbul on March 8, 2024. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Fotó: AFP

A hónapok óta tartó személycserék újabb hullámát egyelőre nem indokolták. 

Kedden Olekszij Danyilovot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát menesztette az államfő, február 8-án pedig Valerij Zaluzsnijt, a fegyveres erők parancsnokát, akit márciusban Ukrajna nagy-britanniai nagykövetévé neveztek ki.

Szombaton az ukrán légierő beszámolója szerint 12 Sahid drónból 9-et lelőttek, de elárulták azt is, hogy az elmúlt 24 órában Oroszország 38 rakétát lőtt ki, 75 légi csapást mért és 98 támadást hajtott végre sorozatvetőkből.

Ugyancsak szombaton pedig a Centrenerho ukrán energiaipari vállalat arról számolt be, hogy 

a múlt heti orosz támadás teljesen lerombolta a zmijivi hőerőművet, a kelet-ukrajnai Harkiv megye egyik legnagyobb hőerőművét. 

A megyében mintegy 120 ezer ember otthonában van továbbra is áramkimaradás. A március 22-i támadás után hétszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Az utóbbi napokban Oroszország kiszélesítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, súlyos károkat okozva több megyében. Energetikai létesítményeket ért találatokról a poltavai megyei hatóságok is beszámoltak, de arra nem tértek ki, hogy pontosan milyen ágazatokban keletkezett kár.

Szombati összesítés szerint 99 drónt és rakétát lőttek ki pénteken Ukrajnára, Herszon megyei vezetők szombat reggeli közlése szerint egy polgári személy életét vesztette. Egy Dnyipropetrovszk megyei lakos a kórházban halt bele repeszek okozta sebesülésébe Szerhij Liszaknak, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének közlése szerint.

Amerikai segítség nélkül Ukrajna újabb területeket veszthet

Az ország jelentős részét már most is megszállva tartja az orosz hadsereg. Ha a frontvonal átszakad, akkor a nagyvárosok is veszélybe kerülhetnek. Közben egyre több szó esik arról, hogy Európának fegyverkeznie kellene, sokan tartanak ugyanis attól, hogy a lokális háború világháborúvá válik.

 

 

felmentés Volodimir Zelenkszij háború bombázás
Kapcsolódó cikkek