Közélet

Borell szerint egy klasszikus háború lehetősége Európában már nem csak képzelgés

Hiába van sok Patriot rendszer a nyugati országok kezében, ha azokat nem adják át az ukránoknak, a megtámadott ország nem lesz képes megvédeni a légterét. Josep Borrell szerint a Nyugatnak nagyobb segítséget kellene nyújtania Kijevnek a háború során.

Vlagyimir Putyin célja, hogy egész Európára kiterjessze fenyegetését – mondta kedden Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és éberségre szólított fel a közelgő, uniós választásokkal összefüggésben, mivel destabilizáló tevékenységek veszélyeztetik a demokráciát. Hozzátette: 

egy nagy intenzitású klasszikus háború lehetősége Európában többé már nem csak képzelgés.

A Nueva Economia Fórum nevű spanyol szervezet brüsszeli konferenciáján arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati támogatói már nem biztosítják Ukrajna számára azokat a légvédelmi rendszereket, amelyekre égető szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát az orosz bombázásoktól.

Press conference on the EU Naval Force (EUNAVFOR) Operation Aspides
Josep Borrell szerint Európának erkölcsi kötelessége támogatni Ukrajnát a háborúban / Fotó: EUROPEAN COMMISSION / POOL

A diplomata felidézte, hogy Kijev már régóta kéri szövetségeseit, hogy sürgősen küldjenek Patriot rakétarendszereket az orosz támadások kivédésére. Véleménye szerint azonban 

elképzelhetetlen, hogy a nyugati országok – melyek mintegy száz Patriot rendszerrel rendelkeznek – ne tudnának hét Patriot üteget átadni Kijevnek.

Borrell legközelebbi tanácskozásukon arra fogja buzdítani az uniós tagállamok had- és külügyminisztereit, hogy biztosítsák a háború sújtotta ország számára a légvédelmi rendszereket. Mint hangsúlyozta, az EU-nak teljesítenie kell erkölcsi és politikai kötelességét Ukrajnával szemben, mivel a helyzet a harctéren rendkívül nehéz, az orosz hadigépezet teljes gőzzel működik, és Kijevvel ellentétben a Kreml képes az elhúzódó kíméletlen háborút fenntartani, bármi áron.

Az uniós főképviselő szerint az ukrajnai háború a maga brutalitásával megmutatta a világot olyannak, amilyen, és nem olyannak, amilyennek mi akartuk, ezért bár Ukrajna még nem tagja az Európai Uniónak, nem lehet elválasztani az ukrán nép sorsát az unióétól.

Az elrettentéshez erő kell

A főképviselő szerint mindent meg kell tenni ennek elkerülése érdekében, ám ehhez az elrettentéshez szükséges eszközökkel is rendelkeznünk kell, tehát meg kell erősítenünk védelmi rendszereinket.

Felidézte, hogy az EU számos kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy évek óta tartó beruházáscsökkenés után új lendületet adjon védelmi iparának, ám azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy közös uniós védelmi kapacitást kell kiépíteni, és az európai polgároknak meg kell érteniük, hogy 

az amerikai ernyő, amely a háború alatt és utána is védte őket, nem biztos, hogy mindig nyitva marad, attól függően, hogy ki kormányoz Washingtonban.

Elmondása szerint a NATO nem maradhat hiteles, ha az európai tagok nem növelik katonai képességeiket. Azzal kapcsolatban, hogy az EU védelmi képességeinek növelése esetleg a NATO-tól való elszakadást jelentheti, Borrell úgy érvelt, hogy ez az elszakadás azért történik, mert az Atlanti-óceán túloldalán nem hajlandóak fenntartani azt az elkötelezettséget, hogy minden körülmények között megvédik a összes tagját.

 

háború Ukrajna Josep Borrell Európai Unió
Kapcsolódó cikkek