Közélet

Halad az orosz nyomozás, mely Ukrajnához és a Nyugathoz köti a moszkvai terrortámadást

Az orosz hatóságok szerint az az ukrán cég finanszíroz terrorakciókat az országban, melynek igazgatótanácsában a jelenlegi amerikai elnök fia is ült. A terrortámadás finanszírozásának ügyében NATO-országok kormánytisztviselőit is gyanúsítják az oroszok.

Bűnügyi vizsgálatot indított az oroszországi Nyomozóbizottság azon információk alapján, mely szerint több NATO-tag – beleértve az Egyesült Államokat is – tisztviselői terrorizmus finanszírozásában vesznek részt.

Ukrán és nyugati szálat sejtenek az oroszok a háttérben / Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A szervezet keddi közleménye szerint a nyomozást az orosz törvényhozás, a Duma képviselői kezdeményezték, de az Izvesztya írása szerint olyan közéleti szereplők is szorgalmazták a vizsgálatot, mint Alekszandr Dugin.

Meglepő gyanúsított

A Telegramon nyilvánosságra hozott nyomozás ráadásul már eredményekkel is árt, így az oroszok szerint a terroristák olyan kereskedelmi szervezeteken keresztül jutottak forrásokhoz, mint az ukrán Burisma Holdings, melynek igazgatótanácsának korábban Hunter Biden, a jelenlegi amerikai elnök Joe Biden fia is tagja volt.

A tájékoztatás szerint most a több millió dolláros összeg további állomásait és a nyugati kormányok tisztviselőinek a közreműködését vizsgálják az ügyben. A képviselők a vizsgálat mellett az elkövetők felelősségre vonását és a közvélemény tájékoztatását is kérték.

Mint ismert, a március 22-i Moszkva melletti terrortámadás nyomai az oroszok szerint Ukrajnába vezetnek – noha az Iszlám Állam Horaszán ága vállalta a felelősséget a mészárlásért. Azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök április 2-án kijelentette, hogy 

a nyomozásnak a tragédia végső megrendelőjét kell megtalálnia.

Az oroszok szinte biztosan találnak ukrán szálat

A Crocus City Hall elleni terrortámadásban 144 fő vesztette életét – köztük hat gyerek –, az összes áldozat száma 551. Április elején az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) azzal vádolta az amerikai külügyminisztériumot és titkosszolgálatokat, hogy igyekeztek eltüntetni a Volodiir Zelenszkij ukrán elnököt és körét gyanúba keverő mendemondákat.

Az FSZB nevű orosz titkosszolgálat szerint pedig a terroristák Ukrajna felé menekültek, sőt ukrán kapcsolatokkal is rendelkeztek. Az ügyben az orosz hatóságok eddig 11 főt vettek őrizetbe, akiknek megkínzását meg se próbálták eltitkolni.

 

Hunter Biden Burisma Holdings háború terror nyomozás
Kapcsolódó cikkek