Közélet

Levegővételhez juthat szorult helyzetéből Ukrajna

Ukrajna nemsokára megkaphatja a várva várt katonai segélyt. Az uniós külügyminiszterek és a NATO is légvédelmi rendszerek átadásáról dönthetnek a napokban.

Az amerikaiakkal együtt várhatóan az európaiak is újabb fegyverszállítmányokról és légvédelmi rendszerekről dönthetnek Ukrajnának. Az tagállamainak külügyminiszterei hétfőn gyűlnek össze, ahol többek közt ez is terítékre kerül – írja a Financial Times.

Federal President visits "National Guardian"
Az uniós külügyminiszterek és a NATO is légvédelmi rendszerek átadásáról dönthetnek a napokban.
Az uniós külügyminiszterek és a is légvédelmi rendszerek átadásáról dönthetnek a napokban. A képen Patriot rakéta látható. / Fotó: AFP

A légvédelmi rendszerek kardinális fontosságúak Ukrajnának

Kijev sürgős kérelemmel fordult a nyugati szövetségesei felé április elején, főképp légvédelmi rendszerek, például amerikai gyártmányú Patriotokért vagy szovjet fejlesztésű S–300-asok, küldését igényelte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap az X-en írt: „A Patriotokat csak akkor lehet légvédelmi rendszereknek nevezni, ha működnek és életeket mentenek, nem pedig mozdulatlanul állnak valahol raktárbázisokon”.

Eddig az európai közül csak Németország jelentett be szállítást, mégpedig egy Patriot rendszert. 

Mivel Görögország és Spanyolország együttesen tucatnyi ilyennel rendelkeznek, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak kollégáik Pedro Sánchez spanyol és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökökre ilyen eszközök átadására.

Ukrajna eddig legalább három Patriot rendszert kapott, egyet az amerikaiaktól, kettőt pedig a németektől. Ezeken kívül Kijev rendelkezik szovjet fejlesztésű, nagy hatótávolságú, S–300 és S–200, föld-levegő rakétarendszerekkel is. Az ukránok utóbbi egy átalakított és korszerűsített változatát használták a múlt héten, amikor lelőttek egy orosz Tu–22M3-as, nagy hatótávolságú stratégiai bombázógépet az oroszországi Sztavropol felett.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken arról tájékoztatott, hogy hamarosan újabb légvédelmi eszközök szállítását jelenthetik be, ugyanis a szövetségesek katonai képességeinek áttekintésekor azt találták, hogy vannak olyan fegyverek, köztük Patriot rendszerek, amelyeket át tudnak adni Ukrajnának. A főtitkár azt azonban nem árulta el, hogy kik és milyen fegyvereket adhatnak az orosz megszállás ellen védekező országnak.

Az Egyesült Államok kongresszusának képviselőháza szombaton széles körű kétpárti támogatással 60,8 milliárd dollár (22 ezer milliárd forintról) értékű katonai segélycsomagot szavazott meg az ukránoknak. Ahhoz, hogy a fegyverszállítás valóban megtörténhessen, a kongresszus másik házának, a szenátusnak is áldását kell adnia a támogatásra. Ez leghamarabb a hétvégén történhet meg.

Légvédelmi rendszerekre, fegyverre és lőszerre Ukrajnának hamarosan még nagyobb szüksége lesz, mivel várhatóan nyáron Oroszország újabb offenzívát indíthat a honvédők ellen.

A G7 a katonai segítség felgyorsítását szorgalmazza. Hollandia légvédelmi támogatást ajánlott Ukrajnának

Az Ukrajnának nyújtott katonai segítség felgyorsítását szorgalmazta pénteken a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő országcsoport, a G7, és felszólította Kínát, állítsa le az orosz hadiiparnak nyújtott támogatást, ha jó kapcsolatokat akar a Nyugattal. Hollandia több mint 200 millió euró támogatást ad légvédelemre Ukrajnának.

 

légvédelem fegyverszállítmány katonai segély ukrajna Patriot rakétarendszer
Kapcsolódó cikkek