Közélet

Több százezerre nőtt az ukrán civil áldozatok száma a háború kitörése óta

Az áldozatok között több mint egy tucat gyermek is van. A legnagyobb veszélyben a frissen visszafoglalt és frontvonalközeli területek vannak.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már 289 civil halt meg taposóaknáktól és más robbanóeszközöktől, köztük 15 gyermek – mondta el Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter csütörtökön az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában. A visszafoglalt és a frontvonalhoz közeli területek vannak a legnagyobb veszélyben.

Ukrainian civilians continue to survive in Chasiv Yar
Több százezerre nőtt az ukrán civil áldozatok száma háború kitörése óta / Fotó: Anadolu via AFP

A lakosság figyelmeztetése ellenére különböző okok miatt embereket veszítünk el – fejtette ki a tárcavezető. Szavai szerint sok esetben a taposóaknákat a helyiek robbantják fel, nem várják meg a hatósági engedélyt, hanem hozzálátnak a szántóföldek műveléséhez. Vannak olyanok is, akik figyelmen kívül hagyják az összes tilalmat, és rámennek veszélyes területekre, például gombát szedni vagy éppen sétálni. A miniszter azt is elmondta, hogy van, aki aknát vagy valamilyen lőszert talál, és a helyszínen megpróbálja szétszedni, vagy hazaviszi.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy 

újabb négy gyermeket vittek vissza a régió megszállt területéről az Ukrajna által ellenőrzött részbe.

Közölte, hogy egy 14 éves, fogyatékkal élő lányról, egy 12 éves és két 15 éves fiúról van szó. Hozzátette, a szülőket arra kényszerítették, hogy gyermekeiket orosz iskolába küldjék, és felvegyék az orosz állampolgárságot. A fiúkat az orosz hadseregnél is nyilvántartásba vették, hogy később besorozhassák őket.

Volodimir Zelenszkij elnök az X közösségi portálon reagált a Harkiv elleni, civil áldozatokat követelő éjszakai orosz támadásra, és leszögezte, hogy Oroszország felelni fog terrorcselekményeiért.

Három Sahiddal mértek csapást. Ez egy aljas és cinikus támadás volt, hiszen amikor a mentést végzők megérkeztek a helyszínre, a terroristák ismét lecsaptak

– fogalmazott az államfő.

Folytatódik a Harkiv elleni terror. A múlt héten Oroszország légibombákkal támadta a város ipari területeit, csütörtök hajnalban pedig drónokkal csapott le lakóházakra. A hajnali támadásban négy ember meghalt, köztük három mentős. A drónok két hullámban csaptak le, az elsők a lakóházat rongálták meg, a következők a kiérkező mentőket vették célba.

 

civil áldozatok oroszország ukrajna háború orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek