Nemzetközi gazdaság

Visszatérnek a nyugati termékek Oroszországba, de kőkeményen megkérik az árát, és nem is veheti meg őket akárki

A vámmentes boltokban lévő árucikkekért csak külföldi valutával lehet majd fizetni.

Szinte mint a régi dollárboltok idejében: újra lehet majd Oroszországban nyugati termékeket vásárolni, de kizárólag külföldi pénzért. A The Guardian című brit lap szerint a vámmentes boltok már az ősszel megnyithatnak Moszkvában, ahol az elmúlt hónapokban szinte semmilyen nyugati terméket nem lehetett vásárolni az Ukrajna ellen indított invázió miatt kiszabott szankciók és a külföldi cégek kivonulása miatt. 

A háború ára: egymilliárd eurót bukott a Renault az orosz kivonulással

A francia autógyártó óriási veszteségről számolt be az első fél év végén.

Egy fontos kitétel még szerepel a boltokat engedélyező rendeletben: nem mindenki vásárolhat majd bennük, vagyis az orosz állampolgároknak továbbra is maradnak a hazai árucikkek. A vásárláshoz ugyanis a vevőknek nyilatkozniuk kell, hogy külföldi diplomaták, vagy külföldi székhelyű szervezetnél dolgoznak, esetleg a fent említettek közvetlen családtagjai. 

Duty Free Shop, Flughafen, Scheremetjewo, Moskau, Russland   (Photo by Schöning/ullstein bild via Getty Images) 1040793046
Fotó: Schöning / Ullstein Bild via Getty Images

Ez olyan, mint a Szovjetunióban

– értékelte a bejelentést Szergej Szmirnov, a Mediazona orosz újság főszerkesztő-helyettese. Márpedig az oroszok rendkívüli módon ki vannak éhezve a nyugati termékekre. A svéd H&M divatáru-hálózat még utoljára kinyitotta az üzleteit, hogy értékesítse megmaradt árukészletét, mielőtt teljesen kivonulnak, és a vásárlók szó szerint ostrom alá vették a ruhaboltokat. 

A H&M is kivonul az orosz piacról

A H&M bejelentette, hogy korlátozott időre újranyitja oroszországi üzleteit, hogy eladja a megmaradt árukészletet.

A vámmentes üzleteket egy cég alá rendelik majd, amelynek a felügyelője az orosz külügyminisztérium lesz. A boltokban lehet kapni alkoholos italokat, dohánytermékeket, ékszereket, kozmetikumokat, parfümöket, édességeket, okostelefonokat és órákat is. 

Arról nem tudni, hogy az olyan, Oroszországban korábban rendkívül népszerű árucikkek kaphatók lesznek-e, mint az iPhone, amely jelenleg óriási hiánycikk. A külföldi termékek vámmentes boltjainak ötlete már 2015-ben felvetődött Oroszországban, mert akkor a Krím annektálása miatt bevezetett nyugati szankciók miatt jelentősen drágult a külföldi árucikkek behozatala. 

 

 

 

 

 

 

 

Oroszország árucikkek boltok vámmentes
Kapcsolódó cikkek