Október elejéig 13,9 milliárd köbméter fűtőanyagot halmoztak fel Ukrajnában. Azonban további mennyiségre van szükség, hogy télen elkerüljék azon villamos energiát előállító állomások leállását, amelyek híján vannak a szilárd fűtőanyagnak – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

The,Gas,Pipeline,Is,Yellow,With,Additional,Equipment,,Pipes,And, The gas pipeline is yellow with additional equipment, pipes and a valve to shut off the gas supply. Against the background of blur is an image of gas compressor station  The gas pipeline is yellow with additional equipment, pipes and a valve to shut off the gas supply. Against the background of blur is an image of gas compressor station
Fotó: Shutterstock

Az ukrán állami olaj- és gázvállalat, a Naftogaz több mint 200 millió köbméter földgázt vásárolt magán gáztermelő cégektől. 

Az év eleje óta a Naftogaz a tavalyi mutatókhoz képest 2 százalékkal növelte gáztermelését Ukrajna nyugati régióiban. Az állami cég az előzetesen bejelentett tervei szerint 2023-ban nagyjából 15 százalékkal kívánja növelni a kutatási és gázkitermelési beruházásait.

Beszakadt az európai gázár

A délelőtti kereskedésben megawattonként 160 euró alatt is járt az Európában irányadó rotterdami tőzsdei TTF-gázár. Olcsónak ugyan még nem mondható, de a július végi 350 eurós csúcshoz képest már nagy az esés.