A több mint 17 milliós nagyvárosban, Sencsenben az első gyerek születése után 7500, a második után 11 ezer, a harmadik után pedig 19 ezer jüan (egy jüan 55 forint) készpénztámogatásra lesznek jogosultak a családok a kiskorúak hároméves koráig – áll a település egészségügyi bizottsága által közzétett dokumentumban.

Pretty young mom making kung hei fat choy hand gesture with her lovely daughter joyfully in Chinese New Year Pretty young mom making kung hei fat choy hand gesture with her lovely daughter joyfully in front of the peach blossom tree in Chinese New Year
Fotó: Tang Ming Tung

Santung tartomány központjában, a 9,2 milliós Csinanban a második és harmadik gyermekek után, hároméves korukig az anyák havonta 600 jüan gyermekgondozási támogatást kapnak.  

Az anyák emellett gyermekenként 158 nap szülési szabadságra lesznek jogosultak, az apák pedig 15 napot kapnak. A háromévesnél kisebbeket nevelő szülők évente 10 nap szülői szabadságban is részesülnek. Decemberben a 4 milliós nagyváros, Jicsang rendelkezett családtámogatásról: a két vagy több gyermeket nevelő családok gyermekgondozási támogatást kapnak, gyermekenként havonta 500 jüan értékben a kiskorúak hároméves koráig – írja a South China Morning Post.

Az alább felsorolt települések lényegében másolják a közel 7,5 milliós Panzhihua példáját, amely elsőként vezetett be családtámogatásokat: a második és harmadik gyermekek után, hároméves korukig havi 500 jüannal segítik a családokat. A város alpolgármestere szerint a településen a születések száma 1,62 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Hozzátette: a harmadik gyermek születésének a száma 168,4 százalékkal ugrott meg. 

A  születésék számának növekedése a háromgyermekes politika 2021. májusi országos bevezetésével és a város támogatási rendszerével magyarázható

 – jelentette ki a tisztviselő. Kína hat évtized után regisztrálhat először népességcsökkenést, akkor Mao Ce-tung Nagy ugrás nevű programja idézett elő éhséget, ami milliók életét követelte, azóta a távol-keleti óriás népessége nő, de 1979-től a kormány csak egy gyerek vállalását engedélyezte. Ezt Peking 2016-ban törölte el, 2021 májusától pedig már a harmadik babához is hozzájárul a vezetés.

Ez azonban nem változtatta meg a trendet, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a születések és a házasságok száma. Mindezek eredményeként nemcsak a bébitápszergyártók kerültek bajba, hogy zsugorodni kezd a legnagyobb piacuk, hanem Peking is aggódik a termelékenység miatt. Az ENSZ előrejelzése szerint 2030 után jelentősen csökkenn a munkaképes, 20 és 64 év közöttiek száma. A kormány különböző kedvezményekkel, ösztönzőkkel igyekszik megfordítani a demográfiai trendeket, és robotizálással próbálja növelni a termelékenységet. A kabinet politikáját a városok is igyekeznek támogatni, Pancsehua példáját követve.

Aggasztóan öregszik Japán lakossága

Idén még a tavalyi rekordalacsonynál is kevesebb gyerek született a szigetországban, míg az idősek aránya minden évben folyamatosan nő. A kormányszóvivő szerint kritikus a helyzet, és a kabinet átfogó intézkedéseket ígért a házasságkötések és a gyerekvállalás bátorítása érdekében.