Nemzetközi gazdaság

Pénzeső hullik az orosz katonák ölébe

Támogatások, egyszeri juttatások, kompenzációk a legszegényebbeknek és a háborúban megnyomorodott katonáknak, haláluk esetén pedig a családjaiknak. Az orosz elnök ezekkel az ösztönzőkkel szeretné biztosítani a háború társadalmi támogatását és a hadsereg felduzzasztását.

Vlagyimir Putyin beváltotta ígéretét, miszerint prioritás a szegények és a hadsereg mindennemű támogatása. Oroszország költségvetése kétharmadát védelmi, biztonsági és szociális programokra fordítja. Az állam a legszegényebbeket és a gyerekes családokat támogatja, míg a középosztályt magára hagyja.

A lot of money for armament Tank between stacks of coins as a symbol of high armament expenditure
Ha egy orosz katonának áll, akkor ő, halála esetén pedig a családja részesül pénzesőben.
Fotó: Getty Images

A legjobban az orosz társadalom legszegényebb 10 százaléka járt, amelynek a bevételei az több mint duplájával emelkedtek a szociális juttatások révén. A 67 949 forintnak megfelelő létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezer fővel csökkent

az orosz statisztikai hivatal legfrissebb, 2022 harmadik negyedévére vonatkozó adatai szerint.

a tavalyi év második felében Oroszország ezermilliárd rubel támogatást nyújtott a gyerekes családoknak, valamint 400 milliárddal több nyugdíjat osztott ki. Anton Sziluanov pénzügyminiszter 2023-ra a juttatások megduplázását ígérte.

Mondta ezt a miniszter annak ellenére, hogy decemberben 2,3 százalékos költségvetési hiányt könyvelt el az állam.

A legszegényebbek kevesebben vannak, de a társadalom összességében elszegényedik.

A háború következményeként a középosztály ma már a lakosság legfeljebb 10 százalékát teszi ki

– foglalta össze Evgeny Gontmakher korábbi orosz kormányzati tisztségviselő. A tehetősebbek egy része két hullámban is elhagyta az országot.

A szociális támogatások mértéke meglepte az elemzőket, mivel az orosz gazdaság várhatóan éveken keresztül zsugorodhat. Egy ottani állami közvélemény-kutató felméréséből kiderül, hogy a lakosság harmada az élelmiszeren takarékoskodik, valamint a reáljövedelmek három egymást követő negyedévben csökkentek.

Vlagyimir Putyin a legszegényebbek megnyerésén túl a hadsereg felduzzasztására helyezi a hangsúlyt. Az orosz propagandagépezet toborzáskor a katonaságot meggazdagodási lehetőségként hirdeti.

Az orosz politika a fiatalok családjának biztosít támogatást, így próbálja megnyerni őket a háború támogatására. 

A fronton harcoló katonák akkora egyszeri kifizetést kapnak, ami fedez egy átlagos éves megélhetést. Ha pedig megsérülnek vagy megnyomorodnak, 3 millió rubeles támogatásban részesülnek.

Gondolnak a katonák családjára is. Az Ukrajnában elesettek családját 5 millió rubel egyszeri kompenzációban részesítik, amelyből nemcsak egy Ladára futja, de egy kisebb lakás is kitelik az ország bizonyos részein. 

A Bloomberg számítása szerint a hadseregben szolgáló hivatásos és önkéntes katonáknak nagyságrendileg évi 1100 milliárd rubelt oszthatnak ki.

Az emberek gyakran a szegénység miatt mennek háborúba, mert az egy módja a kitörésnek

– mondta Natalya Zubarevics, a Moszkvai Állami Egyetem szakértője. 

 

oroszország katonaság támogatás szociális juttatás
Kapcsolódó cikkek