A Shell olajvállalatot és a Vitol energiakereskedőt azzal vádolják, hogy meghosszabbítják az ukrajnai háborút azzal, hogy a szankciók kiskapuit kihasználva Törökországon keresztül szállítanak be orosz olajtermékeket Európába – írta a Guardian.

Russian,Oil,,Oil,Barrel,Background,,Russia,Flag,On,Barrel,,Sanctions Russian oil, oil barrel background, Russia flag on barrel, sanctions on Russian oil. 3D work and 3D illustration
Fotó: Fly Of Swallow Studio

Oleg Usztenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója arra sürgeti az energiavállalatokat, hogy 

szabjanak határidőt az orosz eredetű olajtermékek kereskedelmének leállítására. Az ebből befolyó bevételekkel Vlagyimir Putyin a háború tüzét táplálja, és amíg a cégek megkerülik a szankciókat, a harcok tovább folytatódnak.

Az EU december 5-én betiltotta a tengeri orosz nyersolajszállítmányok behozatalát – ugyanazon a napon, amikor a G7 bevezette az árlimitet is, február 5-én pedig ezt kiterjesztették a finomított termékekre, például a dízelre és a fűtőolajra is.

Az indiai és törökországi üzemek azonban a háború kezdete óta csak tovább növelték az Oroszországból származó olajimportjukat, a finomítás és „átkeresztelés” után pedig exportálják ezeket a termékeket. Tavaly Törökország 143 millió hordó nyersolajat importált Oroszországból, ami 50 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

A Global Witness nonprofit csoport megállapította, hogy a Shell december 5-e óta több mint 600 ezer hordó olajat importált Hollandiába olyan török finomítókból, amelyekről ismert, hogy Oroszországból szállítják be a nyersolajat. A multinacionális vállalat 2022 márciusában, nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után jelentette be, hogy kivonul „minden orosz szénhidrogénnel kapcsolatos üzletből”.

Bár nem bizonyítható, hogy a termékek biztosan orosz nyersolajból származnak-e, a török finomítók hatalmas mennyiséget importálnak Oroszországból, amelyet aztán azonnal finomíthatnak vagy máshonnan származó nyersolajjal keverhetnek.

A Shell a hónap elején 32 milliárd fontos rekordnyereséget jelentett be, amit az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó üzemanyag-áremelkedés is segített.

Shell Fuel Tanker Deliveries Ahead Of Earnings
A branded Shell tanker truck stands during a fuel delivery at a gas station, operated by Royal Dutch Shell Plc., in Rotterdam, Netherlands, on Wednesday, July 25, 2018. Shell is scheduled to release earnings figures on July 26. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Vitol, a világ legnagyobb független energiakereskedője 2022 áprilisában közölte, hogy „fel kívánja hagyni az orosz eredetű nyersolaj és az olajtermékek kereskedelmével”. Az ukrajnai háború kezdete óta azonban közel 3 millió hordót vásárolt olyan finomítóktól, amelyek orosz olajat dolgoznak fel – állítja a brit lap. A vállalat azonban kijelentette, hogy

a török finomítóból származó termékek nem orosz eredetűek és minden nemzetközi szabályozásnak megfelelnek. A cég által forgalmazott orosz nyersolaj és olajtermékek mennyisége 2022 első negyedéve óta több mint 90 százalékkal csökkent. 

Az EU december 5-e óta 5 millió hordó finomított terméket importált Törökországból, Oroszországból pedig továbbra is napi 250 ezer hordót szállít be csővezetékeken keresztül.

A nyugati energiavállalatok és Európa továbbra is nagy mennyiségű orosz olajat szállít be, az ebből származó bevételeket pedig a hadsereg felfegyverzésére és ellátására fordítják. Felszólítjuk a Shellt és a Vitolt, hogy tartsák be a szankciókat, ne keressenek szankciókat és ne támogassák az orosz hadiipart 

– írta Usztenko az olajvállalatoknak címzett levelében.