Az immár rekordnak számító harmadik alkalommal is megválasztott Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Moszkvába látogat, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fog három napon keresztül tárgyalni.

Fotó: AFP

A kínai elnöknek ez lesz az első külföldi útja legfrissebb beiktatása óta, illetve az orosz–ukrán háború kitörése óta először látogat Oroszországba a jövő hét folyamán. Ez lesz Hszi és Putyin 39. hivatalos találkozója, ami a kínai elnök szerint nem meglepő, 

mivel Putyint legjobb barátjaként tartja számon.

Hszi látogatása a diplomáciai kapcsolatok ápolásán felül látványos prezentációja lesz a két ország kapcsolatának erejét illetően is, amit Putyin korábban minden megpróbáltatásnak ellenállóként írt le. Az orosz elnök szerint a két ország viszonya soha nem volt jobb a történelem folyamán, a közelgő találkozó pedig mindezt újabb szintekre is képes lehet emelni. 

A nyugati vezetők gyanakvóan várják a találkozók eredményét, legfőbb félelmük az, hogy Kína az orosz fél fegyveres támogatásáról dönt, ezzel új lendületet adva az Ukrajnában zajló harcoknak. Attól nem tartanak, hogy a kínai utánpótlás döntően befolyásolni tudná a harcok alakulását, de annak időbeli kiterjedését jó eséllyel meg tudná hosszabbítani, rengeteg további áldozatot követelve.

A fegyveres támogatás eshetőségét Kína eddig tagadta.

A nyugati országok azt sem nézik jó szemmel, ahogy a kínai kormány az ukrán helyzetről kommunikál: Kína ugyanis igyekszik magát egy független, harmadik félként beállítani, amely a béke pártján áll és közvetítő szerepet tölt be a felek között, ennek ugyanakkor erőteljesen ellentmond, miszerint míg Putyinnal állandó kapcsolatban áll, Zelenszkij ukrán elnökkel egyetlen telefonbeszélgetést sem ejtett meg az elmúlt egy év folyamán. 

Az orosz–kínai csúcstalálkozó témái közt szerepel a két ország átfogó stratégiai kapcsolatainak további fejlesztése, kétoldalú szerződések aláírása és nemzetközi együttműködések elmélyítése.

Hszi és Putyin tavaly februárban határtalan barátságot hirdetett meg egymással, amely a kereskedelmi kapcsolataik és gazdasági együttműködéseik alakulásában is meglátszik.