Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az inflációcsökkentési törvénye (IRA) újraiparosítja az Egyesült Államokat, és országszerte új munkahelyeket teremt. A közgazdászok és a befektetők szerint a törvénnyel csak egy probléma van: nem csökkenti az inflációt – írta a Financial Times.

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
Fotó: Alex Wong

Az IRA egy 369 milliárd dolláros támogatási csomag, amely a tiszta energia előállítását és bevezetését támogatná. Az ezzel párhuzamosan elfogadott CHIPS-törvény pedig további 50 milliárddal ösztönözné az amerikai félvezetőgyártást.

A kormány bőkezűsége gyorsan beruházási hullámot indított el, azonban a munkaerőért folytatott hajsza tovább erősítheti az inflációt, és eltörölheti a Fed eddigi erőfeszítéseit.

Az Egyesült Államoknak a szokásos felvételi ütem mellett további 546 ezer építőipari dolgozóra lesz szüksége, hogy az IRA és más törvényjavaslatok által sürgetett projektek megnövekedett keresletét kielégítse. A McKinsey tanácsadói pedig arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai csipgyártás fokozni fogja a mérnökök és technikusok jelenlegi hiányát, és a vállalatoknak 2030-ig várhatóan további 300 ezer mérnökre és 90 ezer technikusra lesz szükségük az érintett iparágakban.

Ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani, ugyanis az IRA és a CHIPS-törvény bejelentése óta fejlesztők már 200 milliárd dollárt ígértek az új projektekre. A kormány célja ezzel a lépéssel az, hogy elszakadjon Kínától, ám a gyárak hazahozása egy olcsó piacról azt jelentené, hogy az árak is felemelkednének.

A globalizáció szó hamarosan eltűnik a szótárunkból, és inkább az a cél, hogy minél több iparágat belföldre költöztessünk . Igen, így lesz csipgyár az Egyesült Államokban, azonban az áttelepítés, a vállalatok ösztönzése és a felborulása azt jelentené, hogy az egyhamar nem fog 4 százalék alá esni

– mondta Larry Fink, a BlackRock főnöke.

Bár az IRA 369 milliárd dollár értékű támogatást tartalmaz a tiszta energiaforrásokra, a Credit Suisse, a Goldman Sachs és a Brookings jelentése szerint a jóváírások „nem korlátozottak”, ami azt jelentené, hogy az adófizetők számára a végső számla meghaladhatja az 1 milliárd dollárt.

A támogatások által túltelített piac viszont megnehezíteni a zöldfejlesztéseket, ugyanis a kereslet növekedésével és a Kínától való elszakadással az eddig olcsó alkatrészek árai a limitált kínálat miatt az egekbe szállhatnak.

A Biden-kormány ösztönzői teljesen felborítják a szabad piacot, miközben olyan szabályokat hoz létre, amely ellehetetleníti az alternatívákat. Ennek a kapkodásnak súlyos gazdasági következményei lehetnek, és az IRA akár súlyos áremelkedést is okozhat

– jelentette ki Ethan Harris, a Bank of America globális közgazdasági vezetője.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok évtizedeken keresztül Kínába telepítette az üzemeit annak alacsony költségű gyártóbázisa miatt, amivel párhuzamosan a hazai munkaereje leépült. A kormány most rövid idő alatt el akarja törölni ezt a függőséget azzal, hogy újra felfejlesztené a belföldi ipart, és az új gyárakat feltöltené amerikai munkásokkal.

Azonban a közgazdászok szerint az ellátási láncok emiatt felborulhatnak, az alkatrész- és munkaerőhiány pedig a közeljövőben felforralná a gazdaságot.

Hosszú távon viszont ez nem vezetne katasztrófához. A Brooking nemrég kiadott jelentése pozitívabb képet fest az IRA hatásáról, szerintük ugyanis a törvény által biztosított támogatások 2030-ig 3-6 bázisponttal csökkenthetik az inflációt – feltéve, hogy az Egyesült Államok megreformálja a engedélyezési rendszerét és megszünteti az ellátási láncokra vonatkozó korlátozásokat.

Ezek azonban jelentős akadályok, az USA-ban pedig egyszerre próbálják elérni a kibocsátáscsökkentési, ipari és geopolitikai célokat – miközben a költségeket is csökkentenék. Az elemzők szerint nem egy lehetetlen feladatról van szó, de a Biden-kormánynak óvatosan kell eljárnia.

A nemzetbiztonság útjára lépnénk, egyszerre akarjuk megvédeni és fellendíteni az iparunkat, miközben az erőnket is fitogtatnánk a nemzetközi politikában. Megfelelő irányítás és korlátok nélkül ez megölheti a gazdaságunkat

– mondta Gary Hufbauer, a Peterson Institute vezető közgazdasági munkatársa.