Donald Trump hosszas interjút adott a Fox News amerikai televíziós csatorna hírműsorának, amelyben többek közt azzal vádolta Emmanuel Macron francia elnököt, hogy keresi Kína kegyeit. 

PARIS, FRANCE - JULY 13, 2017 : The President of United States of America Donald Trump at the Elysee Palace for an extended interview with the french President.
Donald Trump szerint Biden kormányzása alatt az Egyesült Államok szövetségeseket veszít.
Fotó: Shutterstock

„Macron pedig, aki a barátom, Kínával van, és [Hszi] hátsóját nyalja Kínában” – mondta Trump, akinek Macronnal való kapcsolata fokozatosan megromlott hivatali ideje alatt. Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak semmilyen mértékben nincs beleszólása a „felrobbanó őrült világba”, ahol Amerika olyan szövetségesei, mint Franciaország vagy Szaúd-Arábia, Kína oldalára állnak.

A volt amerikai elnök a megjegyzésével arra utalhatott, hogy Emmanuel Macron francia elnök azt javasolta Európának: kerülje el, hogy belerángassák egy Tajvan körüli amerikai–kínai konfrontációba. Macron szerint ugyanis az európai stratégiai autonómia kiépítését nagymértékben kockáztatná, ha a kontinens olyan konfliktusokba keveredne, amelyeket nem vall magáénak – mondta a francia vezető egy nappal korábban a Politicónak.

Trump egyúttal Hszi Csin-ping kínai elnököt olyan briliáns elmének nevezte, akit Hollywoodban senki sem tudna élethűen eljátszani.

A rendőrségi nyilvántartásba vett és bűncselekmény miatt megvádolt politikus nem először dicsérte Amerika legnagyobb kihívójának vezetőjét. Korábban okosnak és vasököllel kormányzónak nevezte Hszit, öt éve pedig arról tweetelt, hogy „nagyon erős és személyes kapcsolat” van köztük.

A volt elnök rendkívül veszélyesnek írta le a világ jelenlegi fegyverarzenálját, amelynek a képessége szerinte össze sem hasonlítható a második világháborúban tapasztaltakkal. Szemléltetésként elmondta, hogy a jelenlegi nukleáris erő ötszázszor nagyobb, mint a hirosimai és a nagaszakii robbanások együttes ereje volt. Azaz úgy véli, hogy

nem a klímaváltozás, hanem az atomfegyverkezés korunk legnagyobb kihívása.

„Elég egy őrült, hogy pillanatok alatt úgy megváltoztassa a világunkat, amilyennek sosem láttuk. És ezzel senki sem foglalkozik” – hangsúlyozta.

A politikus azt is megjegyezte a Fox Newsnak adott keddi interjújában, hogy

nukleáris fegyverek terén Kína öt éven belül felzárkózik az Egyesült Államok és Oroszország mellé.

 

Donald Trump volt amerikai elnököt akár 136 év szabadságvesztésre is ítélhetik

Ha a New York-i bíróság elítéli az üzleti nyilvántartások meghamisítása miatt Donald Trumpot, akkor akár 136 év kiszabható szabadságvesztésre is számíthat – írta meg becsléseit a Fox News. Az exelnök ellen 34 pontban emelt vádat az ügyészség. A 136 év a maximálisan kiszabható büntetés, Trump valószínűleg sokkal enyhébb büntetésre számíthat, ha egyáltalán elítélik.