Nemzetközi gazdaság

Eltűnhet a Google a Samsung telefonjairól

A Bing lehet az alapértelmezett kereső a Samsung telefonjain. Ez a Google előtt álló legnagyobb kihívás a keresések piacán.

Pánikot váltott ki a Google-nél, hogy a Samsung elkezdett azon gondolkozni, hogy telefonjain a Microsoft-féle Bing legyen a keresők között az alapbeállítás. Noha a keresőóriás évi 162 milliárd dolláros keresésekkel kapcsolatos hirdetési bevételeinek a Samsunggal való együttműködés csak a 2 százalékát hozza, ha a dél-koreai vállalat valóban meglépi a cserét, az rést üthet a Google monopóliumán, és további problémákat okozhat a cég számára.

Portland,,Or,,Usa,-,Jan,16,,2023:,Assorted,Search,Engine
Portland, OR, USA - Jan 16, 2023: Assorted search engine apps including Google, You.com and Bing are seen on an iPhone. Microsoft plans to use ChatGPT in Bing, and You.com has launched an AI chatbot.
Fotó: Shutterstock

Az esetről beszámoló The New York Times írása szerint nem egyértelmű, hogy a Samsung lehetséges döntésének hátterében a Bing mesterséges intelligenciával (MI) felturbózott változatának megjelenése áll-e, feltételezhető, hogy a kettőnek köze van egymáshoz. 

Mindez utalhat arra, hogy a Microsoft befektetése az internetet a tavalyi év végén letaroló ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-ba máris fontos eredményeket hozhat, 

miközben valószínűleg tovább erősödik az MI terén a vezető szerepért folytatott verseny.

A Google helyzetét nehezíti, hogy a keresések terén olyan mértékű dominanciát szerzett, hogy további terjeszkedésre a területen kevés lehetősége van, miközben a versenytársak a piac kis szeletének elhódításával is tetemes bevételekhez juthatnak, mely bevételek a Google-nél viszont veszteségként jelentkeznek. Ráadásul a ChatGPT-re válaszul kiadott Google-csetrobot, a Bard eddig nem nyűgözte le a nagyközönséget

 

MI Microsoft Bing Google Samsung mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek