Sztrájkba lépnek a Starbucks amerikai dolgozói, mivel állításuk szerint több üzlet tulajdonosa nem engedélyezi, hogy a Pride-hónapot ünneplő dekorációkba öltöztessék a kávézókat. Az egyik, a cég központjában, Seattle-ben található üzlet dolgozói péntektől szüntetik be a munkát. A Starbucks Workers United nevű szakszervezet szerint a tiltakozáshoz 150-200 üzlet közel 3500 alkalmazottja csatlakozik a jövő héten. A múlt héten a szakszervezet azt állította, hogy több tucat amerikai üzlet nem engedi, hogy a meleg büszkeség hónapja alkalmából a dolgozók feldíszítsék a helyiségeket, Egyesült Államok-szerte legalább 22 államban.

Starbucks to close over 8000 stores for Bias TrainingNEW YORK, USA - MAY 29: Starbucks signboard is seen on the store in New York, United States on May 29, 2018. American coffeehouse chain Starbucks will close more than 8,000 of its stores in the U.S. on May 29 afternoon to conduct racial-bias education for its employees. Atilgan Ozdil / Anadolu Agency May , 2018
Sztrájkot hirdetett a Starbucks szakszervezete.
Fotó: Northfoto

A Starbucks szerint az alapelvei változatlanok, és továbbra is bátorítja az üzleteit, hogy ünnepeljenek a közösségeikkel, beleértve a júniusi meleg büszkeség hónapját is. A cég múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy rendíthetetlenül támogatja az LMBTQ+-közösséget. A helyi kávézók vezetői és alkalmazottai viszont maguk dönthetnek a dekorációról.

Nem minden sztrájkoló üzletnek van azonban Pride-dekorációval kapcsolatos problémája. A Starbucks dolgozói azért sem veszik fel a munkát, mert állításuk szerint a vállalat húzza az időt a szerződéstárgyalásokkal.

Már nem a Bud Light a legkedveltebb sör Amerikában

A balul elsült reklámkampányt követően már nem a Bud Light, hanem a Modelo Especial a legkedveltebb sör a tengerentúlon.

 

A Starbucks és a szakszervezet egyáltalán nem ápol szívélyes viszonyt egymással

A szakszervezet szerint tettek pénzügyi és nem pénzügyi javaslatokat is, amelyeket a Starbucks hónapok óta nem engedélyez, és egyetlen ellenjavaslatot sem tett. „A jóhiszemű tárgyalás úgy néz ki, hogy mindkét fél javaslatokat tesz, és megpróbálnak középen találkozni – a Starbucks erre nem hajlandó. Amit a Starbucks tesz, az nem alkudozás, hanem időhúzás” – írták a Workers United közleményében. 

A sztrájk „azért fontos számomra, mert azt az üzenetet közvetíti, hogy nem fogjuk tétlenül nézni, hogy a Starbucks továbbra is késlelteti a szerződéses tárgyalásokat, és továbbra is részt vesz a szakszervezetek szétverésében” – fogalmazott az egyik barista a CNBC-nek.

A Starbucks viszont azt állítja, hogy az üzletek szerződéskötéseire kitűzött 450 tárgyalási alkalmat, de azoknak csak a negyedére válaszolt a Workers United. A kávézólánc szerint a szakszervezet tudatosan félrevezeti a partnereket, hazudik a juttatásokról és a vállalati politikáról, továbbá nem reagál 200 üzlet esetében a tárgyalási javaslatokra.

A Starbucksnak több mint 9 ezer saját tulajdonú üzlete van az Egyesült Államokban. A kávézólánc első szakszervezetét 2021 végén hívták életre, 2022 januárjában pedig embertelen munkakörülményekre hivatkozva megszervezték az első sztrájkot. Eddig több mint 300 üzletben szavaznak a szakszervezeti összefogás mellett a dolgozók, akik jobb fizetést és magasabb juttatásokat követelnek. A vállalat jelenleg is több száz panasszal néz szembe, amelyek illegális munkaügyi gyakorlatokkal vádolják, például azzal, hogy elbocsátják a szakszervezet támogatóit, és bezárják az üzleteket szakszervezeti fellépés esetén – írja a Reuters.

Félig üres a kávéscsésze a Starbucksnál

Az amerikai kávézólánc jelentős bővülésről számolt be belföldön, az egyik legfontosabb piacának számító Kínában viszont közel harmadával zuhant a forgalma a járvány következtében tavaly év végén. Sem a Starbucks negyedéves profitja, sem a bevétele nem találkozott a piaci elvárásokkal.