Nemzetközi gazdaság

Tizenöthavi mélypontra zuhant a francia infláció

Az ország a spanyol és az olasz trendet követi, de még így is elmarad az EKB célértékétől.

A francia több mint egy éve a legalacsonyabb szintre lassult, visszaigazolva az Európai Központi Banknak (EKB), hogy a kamatemelései működnek, fokozatosan csökkenteni lehet a fogyasztói árakra nehezedő nyomást – írta a Bloomberg.

Young,Pretty,Woman,Buying,A,French,Baguette,And,Standing,On
Fotó: Shutterstock

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában az éves infláció mértéke júniusban 4,5 százalékra csökkent a májusi 5,1 százalékról.

Az Insee statisztikai hivatal jelentése alapján a szolgáltatások ára mindössze 2,9 százalékkal emelkedett, amely a második hónapja lassul – a feldolgozóipari termékek inflációja azonban 4,3 százalékra ugrott, ami az elemzőket is meglepte.

 

A megélhetési költségek emelkedése Franciaországban már most is fájdalmas a fogyasztóknak, és a gazdaság az idén várhatóan csak gyenge növekedést könyvelhet el. Egy külön közleményben az Insee közölte, hogy a háztartások kiadásai májusban további 0,5 százalékkal emelkedtek, mivel a ruházati, élelmiszer- és energiafogyasztás fellendült.

Ebben a hónapban Olaszországban, Belgiumban és Hollandiában is lassult az infláció, ám ez a trend Spanyolországban volt a leglátványosabb, ahol 1,6 százalékra zsugorodott a pénzromlás. A legtöbb tagállam azonban még mindig messze van az EKB 2 százalékos célkitűzésétől, sőt, Németországban tovább erősödött az áremelkedés, az elemzők pedig arra számítanak, hogy az eurózóna alapinflációs mutatói is hasonló módon fognak alakulni.

A politikai döntéseinket elsősorban az inflációs kilátásokra és a maginfláció dinamikáira alapozzunk. Amennyiben ezekben nem következik be lényeges változások, júliusban tovább emeljük az irányadó kamatot 

– mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke a hét elején. A lépést kollégája, Luis De Guindos alelnök is valószínűnek tartja.

 

 

 

francia infláció fogyasztói áremelkedés Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek