Szaúd-Arábia 2 milliárd dollárt helyezett letétbe a pakisztáni jegybanknál (SBP), így az ország teljes devizatartalék mintegy 11,7 milliárd dollárra nőtt – közölte Ishaq Dar pakisztáni pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón. A tárcavezető köszöntet mondott Rijádnak a támogatásért, és testvérnemzetnek nevezte a közel-keleti országot. A politikus szerint a jövőben fellendülés vár a gazdaságra, amelyet a kormány sikeresen stabilizált – írja a Reuters.

Saudi,Arabia,And,Pakistan,Table,Flag,With,Black,Background
Szaúdi, pakisztáni – két jó barát.
Fotó: Shutterstock

Pakisztán gazdasága az összeomlás szélére sodródott, amiért belső (korrupció, nem hatékony adóbeszedés) és külső tényezők egyaránt felelősek. Az országot sújtó áradások 30 milliárd dollárnyi kárt okoztak, és milliókat kellett kitelepíteni, valamint a természeti katasztrófa után az atomhatalom élelmiszer-behozatala is megnőtt 65 százalékkal. Az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt Iszlámábád csak drágábban tudott energiahordozókat és élelmiszereket vásárolni, bár már érkezik az olcsó orosz olaj.

Az országot ráadásul a terrorizmus és a szeparatizmus is sújtja. Májusban az infláció 38 százalékos volt, amely júniusban 29,4 százalékra mérséklődött, míg a pakisztáni rúpia árfolyama mintegy 40 százalékot gyengült a dollárral szemben. A jegybank néhány hete 22 százalékra emelte az alapkamatot, ami a legmagasabb Ázsiában. A válság következtében az alapvető gyógyszerekből is hiány alakult ki. Több hónapos tárgyalások után Pakisztán június végén készenléti megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal egy 3 milliárd dolláros hitelről.

Bár erre az IMF igazgatótanácsának is rá kell bólintania holnap, az elemzők szerint az ország biztosan megkapja a jóváhagyást. Iszlámábád az IMF-csomaggal és a szaúdi segítséggel az utolsó pillanatban kerülte el az államcsődöt, viszont a Moody’s értékelése szerint továbbra is magas a likviditási kockázata. Ugyan a kormány elkötelezte magát a reformok mellett, azonban az októberi választások miatt kérdéses, hogy a kabinet tudja-e tartani a terveket.

Tovább zsugorodott a csődbe jutott Srí Lanka gazdasága

Srí Lanka tavaly vált fizetésképtelenné, miután a koronavírus-járvány padlóra küldte a turizmust, és a kormány számtalan hibás gazdasági döntést hozott, például rosszkor csökkentette az adókat és betiltotta a műtrágya használatát. Az idei első negyedéves adatok alapján a gazdaság továbbra sincs jó állapotban, az első negyedévben 11,5 százalékkal zsugorodott éves szinten.