BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
26 August 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Mukran: The "Castoro 10" (M) is moored outside the port of Mukran on Saturday morning. It is to be towed into the harbor later in the day to be prepared here for its later deployment. The pipeline laying vessel planned for the construction of the controversial Rügen liquefied natural gas (LNG) terminal has arrived on Rügen's coast. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Fordulat a gázpiacon: fél Európa köszönetet mondhat a német iparnak

Gázválság után gázárcsökkenés jöhet, ugyanis a kockázatok gyorsan kikopnak a piacról – áll egy friss elemzésben. A Bloomberg szakértője gyökeresen eltérő pályát vizionál, mint az elmúlt hónapokban napvilágot látott előrejelzések többsége.

Még a fűtési szezon kezdete előtt néhány héttel érkező rossz hírek ellenére sincs ok pánikra – hangsúlyozza a Bloomberg szakértője. Tény, hogy az elmúlt hónapokban csaknem 50 százalékkal drágult az energiahordozó, de az ausztrál LNG-létesítmények dolgozóinak esetleges munkabeszüntetése miatti aggodalom is részben megoldódott. (Részben pedig kitűzték a sztrájk időpontját – a szerk.)
A hírügynökség szakértői optimisták: helyzetértékelésükben hangsúlyozzák, hogy 

a gázárak emelkedéséért főként a sztrájkveszély volt a felelős.

Ugyanakkor az európai helyzet még ennél az első ránézésre marginális hírnél is fontosabb.

Jó barátunk, a gyenge kereslet

Minden ellenséget legyőz Európa a jó barátai segítségével

– hangsúlyozzák képletesen a szakértők. Elemzésükben a „jó barát” furcsa módon nem más, mint az ipari teljesítmény mélyrepülése. Felidézik, hogy a német ipari aktivitás 14 egymást követő hónapban visszaesett, ami rányomta bélyegét a gázfogyasztásra is. Így pedig egyáltalán nem lehet beszélni szűkös kínálatról.  

Air,Pollution,In,City.,Smoke,Rising,From,Chimney
Egyre kevésbé füstölögnek azok a kémények Európában

Az ipari teljesítmény csökkenése mellett sok energiaintenzív cég bezárt, vagy csökkentette termelését, ugyanis az elmúlt bő évben képtelen volt megbirkózni a magas energiaárakkal. Különösen a műtrágyagyártás, a vegyipar, a kohászat, az üveg-, papír- és kerámiaipar szereplőit tépázták meg az elmúlt hónapok, ezeken a területeken söpört végig csődhullám. 
Az európai ipar központjában, Németországban az energiaintenzív vállalatok aktivitása júniusban 18 százalékkal zuhant 2020 végéhez képest. Ezzel párhuzamosan a gázigény 18 százalékot csökkent, míg júliusban 22,9 százalékos esést mértek, ami a legnagyobb mínusz az idén. Emellett az indikátorok az energiaszükséglet további zuhanására utalnak.

23 August 2023, Lower Saxony, Stade: Workers stand on the construction site of the LNG terminal on the Elbe River in Stade. The liquefied gases jetty is scheduled for completion in winter 2023/24. Photo: Focke Strangmann/dpa (Photo by FOCKE STRANGMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Európa-szerte hasonló a kép

A némethez hasonló pályát jár be gyakorlatilag az összes európai gazdaság. Ugyanakkor 

az is tény, hogy az ipari gázfogyasztás esése részben az energiahatékonysági intézkedések következménye, és nem a kereslet csökkenése idézte elő.

A Bloomberg szakértői azt is hangsúlyozzák, hogy sajnálatosan a gázfogyasztás csökkenését az is segíti, hogy sok üzemben környezetszennyezőbb üzemanyagokra, olajra és szén használatára tértek át. A tél is enyhe volt, de a mediterrán térséget ért hőhullámok mellett Északnyugat-Európában szeles, hűvös időjárás uralkodott, ami szintén csökkentette a légkondicionálás iránti igényt, miközben a szélturbinák gőzerővel működtek. Összességében a Morgan Stanley szerint az európai gázfogyasztás 15 százalékkal az ötéves átlaga alatt van.

Az európai gáztárolók 92 százalékban megteltek, 

csaknem két hónappal hamarabb a Brüsszel által előírt időpontnál. Ez önmagában kedvező rekord, viszont tény, hogy az összes európai tárolási kapacitás alig fedezi a kontinens fogyasztásának negyedét. Ugyanakkor a szakértők szerint még az ausztráliai sztrájkok folytatódása esetén is a tárolók heteken belül elérhetik a teljes töltöttséget, ami bizonyosan megnyugtatja majd a piacokat – állapítják meg a Bloomberg szakértői.

Gáz, te drága

Vannak tehát bőven kedvező fejlemények is a gázpiacon, még azzal együtt is, hogy 

a megawattóránként csaknem 40 eurós ár majdnem a duplája a 2010 és 2020 közötti, átlagosan 20 eurós tőzsdei árnak.

A másik oldalról nézve viszont nagyjából a kilencede a múlt augusztusban elért, 340 euró fölötti árcsúcsnak. Emellett a nagykereskedelmi áramárak megawattóránként 140 euró körül mozognak, ami nagyjából háromszorosa a 2010 és 2020 közötti 38,5 eurós átlagnak. 

 


Az tehát megkérdőjelezhetetlen, hogy a jelenlegi árak jóval magasabbak, mint az ukrajnai háború kitörése előtt, 

a piacon jól tudják, hogy a tárolókapacitás nem elegendő, Európának folyamatos utánpótlásra is szüksége van a tél átvészeléséhez.

A feldolgozóipar a mérleg nyelve

Az európai feldolgozóipar rossz teljesítménye két okra vezethető vissza. Egyrészt a rendelésállományon erőteljesen látszik, hogy a lakosság nem nyitja ki a bukszáját, másrészt 

ha a szektor az energiaválság előtti szintre pörgetné fel termelését, az azonnal a gázigény megugrásával járna, és a rendszer törékeny egyensúlya a Bloomberg szerint azonnal felbomlana. 

Lefordítva: az energiaválság elkerülésének ára a feldolgozóipar mély recessziója és a gazdasági növekedés hosszú távú elvesztése. 

A szakértők emlékeztetnek: a Nemzetközi Valutaalap a múlt hónapban azt közölte, hogy Németország több mint 1 százalékot veszít potenciális kibocsátásából.

 

Megvan az ausztráliai sztrájk időpontja

A munkabeszüntetés a két üzemben szeptember 7-én kezdődik. A két gyár felelős a globális LNG-ellátás 5 százalékáért, ezért szinte borítékolni lehet a gázárak emelkedését. „A szakszervezetek tagjai folyamatos, egyre erőteljesebb korlátozásokba kezdenek, amíg a menedzsment el nem fogadja  követeléseiket” – áll az Offshore Alliance érdekképviseleti szövetség közleményében. A Chevron korábban annyit közölt, hogy folytatják a tárgyalásokat, de mind a társaság vezetése, mind pedig a munkavállalók számára fenntartható egyezségre szeretnének jutni. 

Kicsit másképp gondolkodik energiakérdésben Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója, aki szerint korai lenne temetni az energiaválságot. A szakértő érvelését az alábbi podcastben hallgathatja meg:  



 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.