A meghatározó  jegybankok kamatemelései nyomán világszerte a esélyeit latolgatják az elemzők. A már erős lejtmenetet mutat. Kína, a világ legnagyobb exportőre kivitelének a koronavírus-járvány kitörése kivételével a legnagyobb mértékű kieséséről számolt be a héten. Németország – a világ harmadik legnagyobb exportőre – kivitele a 2021. eleji szintre zuhant vissza.

Aerial,Top,View,Container,Cargo,Ship,In,Import,Export,Business
Fotó: Avigator Fortuner

A második legnagyobb globális exportőr, az Egyesült Államok kereskedelme is csökkent júniusban, viszont a robusztus belső fogyasztás előny számára riválisaihoz képest. Általánosságban elmondható, hogy

a globális válságának időszakában a nagy belső piacú országok járnak jobban – vagy kevésbé rosszul.

Ilyen például Indonézia is, a második legnagyobb délkelet-ázsiai gazdaság, amelynek GDP-jét az elmúlt negyedévben a belső fogyasztás húzta fel, annak ellenére, hogy hagyományos exportcikkeinek (pálmaolaj, szén, vas) kivitele jelentősen visszaesett. Hasonló folyamatok játszódnak le Indiában is.

A globális gyártási láncok kénytelenek feldolgozni felhalmozódott készleteiket, amíg ez nem fejeződik be, az exportorientált gazdaságok visszafogják a világgazdaság növekedését. Az elmúlt hónapokban 

mind ágazati, mind regionális eltérések mutatkoztak a világgazdaságban

– írták Joseph Lupton és Bruce Kasman, a JPMorgan Chase & Co. közgazdászai a héten az ügyfeleknek szóló jegyzetükben, kiemelve Európa és Kína visszaesését. A kínai lejtmenet különösen fájó a Mennyei Birodalomnak, hiszen hiába van nagy belső piaca, a lakosság fogyasztási hajlandósága igencsak lanyha, az pedig ismét a bedőlés szélén tántorog. A német ipari termelés hat hónapos mélypontra zuhant vissza – nem lesz könnyű így kilábalni a recesszióból.

Az amerikai behozatal értéke
 

A JPMorgan Chase közgazdászai szerint nagy kockázata van annak, hogy a kínai és az európai gyengélkedés átterjed az Egyesült Államokra, illetve a világ többi részére is. Nézzük a meglehetősen csúnya számokat. India áruexportja júniusban év/év alapon 22 százalékkal csökkent. A tajvani kivitel tizenegyedik egymást követő hónapja mérséklődik. A vietnámi 14 év óta nem látott mértékben esik vissza. A kanadai kereskedelmi mérleg júniusban immár második hónapja volt deficites a csökkenő export következtében.

A kínai export júliusban
 

A folyamatok hátterében geopolitikai szándékok is meghúzódnak: Washington igyekszik minél jobban leválni Kínáról, miközben Kína Oroszország felé fordul. 

A kínai szerepét egyre inkább Mexikó veszi át az amerikai relációban,

immár a dél-amerikai szomszéd a legnagyobb exportőr ebben a viszonylatban. Kanada a második, Kína a harmadik helyre szorult vissza. Kínai adatok szerint az USA-ba irányuló kivitel júliusban 23 százalékkal zuhant. A legfontosabb exportpiacok (Japán, Dél-Korea, Tajvan, az EU, Ausztrália) felé irányuló szállítások egyaránt két számjegyű mértékben csökkentek. Ugyanakkor az Oroszországba irányuló kivitel minden korábbi rekordot megdöntött. A helyzet a másik irányból nézve is rosszul fest: a teljes német exportban Kína részaránya 6 százalékra csökkent az első fél évben.

A világ egyik legnagyobb hajózási, szállítmányozási vállalata, a Moller-Maersk szerint a globális konténeres kereskedelem az idén 4 százalékkal csökkenhet (korábban csak 2,5 százalékos visszaesésre számítottak). 

Rengeteg a bizonytalanság, a kamatemlések hatása és a recesszió kockázata. Nagy kérdés a kínai kereslet idei és jövő évi alakulása is

– mondta Vincent Clerc, a Maersk vezérigazgatója a Bloomberg Televízióban augusztus elején. Az HSBC, a világ egyik legnagyobb, a kereskedelmet finanszírozó bankja úgy véli, hogy a magas kamatok és a makacs erodálta a reáljövedelmeket, különösen a fejlett országokban, s ez jelentősen mérsékli a keresletet. Az Oxford Economics várakozásai szerint a következő néhány negyedévben egyre gyakoribb jelenség lesz a recesszió a fejlett világban.

A világ erőegyensúlya elmozdult – mondta Tusványoson Orbán Viktor

A második világháború után nyolcvan évig erőegyensúly volt a világban. Ennek első 45 évében odaadtak az angolszászok minket a szovjeteknek, majd pedig egy szabad korszak kezdődött 33 éven át, amikor háború nélkül kivezették a szovjeteket a történelemből. Most viszont Kína elmozdította az erőegyensúlyt.