Nemzetközi gazdaság

Éves csúcsra ért az Európába tartó orosz gáz

Főként a Török Áramlaton érkező mennyiség ugrott nagyot.

A júliusi jelentős bővülést augusztusban is növekedés követte, így a vezetéken Európába érkező orosz gáz egyéves csúcsot ért el a múlt hónapban. A növekedés vélhetően a gázárak alakulásának köszönhető, és főként a Török Áramlat vezeték forgalma nőtt meg, amely a múlt hét csütörtökén napi rekordot is elért.

A múlt hónapban a Gazprom 2,8 milliárd köbméter földgázt küldött vezetéken a Törökország nélküli Európába, ami 6 százalékkal több a júliusi értéknél az átviteli adatokon alapuló számítás szerint.

Ez a legmagasabb érték tavaly augusztus óta, amikor az oroszok előbb korlátozták, majd teljesen le is állították a szállításokat a később felrobbantott Északi Áramlat vezetéken keresztül.

Fotó: Olga Maltseva / AFP

Az év korábbi szakaszán úgy tűnt, hogy a Gazprom csak a szerződéses minimumot szállítja, miután az 2027-re szabadulna az orosz energiahordozótól. Ezért az orosz szállítások is a napi 65–70 millió köbméter közötti szűk sávban mozogtak – olvasható az Energy Intelligence összefoglalójában. 

Júliusra azonban a napi átlag már felkúszott 86,5 millió köbméterre, míg augusztusban naponta 91,7 millió köbméter földgáz érkezett Európába orosz vezetékes forrásból.

A júliusi és augusztusi mennyiségnövekedés főként Közép- és Kelet-Európa növekvő keresletének az eredménye, ahol a Gazprom továbbra is döntő szerepet játszik az ellátásban. A mostani rekordmennyiség még mindig 22 százalékkal alacsonyabb a tavaly augusztusinál, és 77 százalékkal a háború előtti, 2021. augusztusi értéknél.

Az Európába tartó orosz szállítások a háború kezdete óta számottevően csökkentek, miután a Gazprom előbb mérsékelte, majd teljesen le is állította az Északi Áramlatot, a szankciókat okolva a vezeték működésképtelensége miatt.

A Török Áramlat ugyanakkor augusztusban új csúcsot ért el, miután 1,5 milliárd köbméter földgáz érkezett a vezetéken a kontinensre, ami napi 49,3 millió köbmétert jelent. A vezeték forgalma 10 százalékkal volt magasabb a júliusinál, és 14 százalékkal a tavaly augusztusinál, a napi csúcsot pedig a múlt hét csütörtöke jelentette, amikor egyetlen nap alatt 55,6 millió köbméter földgáz folyt át a csővezetéken.

Szemben a másik, még Oroszország és Európa között működő, Ukrajnán keresztül futó vezetékkel, a Török Áramlat forgalma nagyobb kilengéseket mutatott az árváltozások hatására. Az ukrán útvonalon tavaly május óta többé-kevésbé stabilan, napi 40 millió köbméter földgáz érkezik Európába, ami nagyjából megfelel az osztrákokkal, olaszokkal és szlovákokkal kötött szerződésekben vállalt minimális mennyiségeknek.

A vezetékes szállítások leállásával párhuzamosan az orosz cseppfolyósított gázból egyre többet importál Európa.

 

Török Áramlat Északi Áramlat gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek