Gyermekek millióinak jövője forog veszélyben, mivel egyre többen hagyják el az iskolát munka miatt – jelentette ki az Egyesült Nemzetek Szerveuete (ENSZ) munkaügyi testületének vezetője. Gilbert Houngbo, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója szerint a világ egyes régióiban visszalépés történt az elmúlt időszakban.

Lebanese children work at workshop on the outskirts of the northern port city of Tripoli on June 12, 2009, "The World Day Against Child Labour". Child labour is reported as a major social problems in Lebanon, especially in underserved urban neighborhoods. North Lebanon has the highest proportion of working children with respect to the two age groups 10-13 years and 14-17 years.  AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR (Photo by RAMZI HAIDAR / AFP)
 Egyre elterjedtebb a gyermekmunka a világon, amely milliók jövőjét taszítja a mélybe. A képen libanoni gyermekek tanulás helyett dolgoznak.
Fotó: AFP

Sürgősen intézkedések kellenek a gyermekmunka tilalma érdekében

Az ENSZ 2020 elején összesített adatai alapján 160 millió, 5–17 éves gyermek végzett munkát a világon . A szervezet már akkor rámutatott, hogy megszakadt a gyermekmunka felszámolásának 20 éves tendenciája. A Covid–19-járvány következményei és az együttese pedig ezt erősítette, mivel óriásit emelt a megélhetési költségeken. A vezető meggyőződése, hogy „ha nem cselekszünk azonnal, határozottan és gyorsan, a probléma súlyosbodik”.

Houngbo szerint az emelkedő élelmiszer- és energiaárak okozta megélhetési válság sokaknak azt jelenti, hogy tudnak-e napi egyszer ételt tenni az asztalra vagy sem. Emiatt pedig 

a szülők egyre nagyobb hányada kényszeríti gyermekeiket prostitúcióra és egyéb munkára.

Sok családnak lehetetlen döntéseket kell meghozniuk az életben maradásért. Ezek gyermekek millióinak életét tehetik tönkre. Libanonban például a családok több mint egytizede iskola helyet dolgozni küldte gyerekét. Az ország gazdasága lassan összeomlik, Magyarország pedig több millió dollárral támogatja a templomfelújításokat.

A vezető tájékoztatása alapján a gyermekmunka terjedése

nemcsak az alacsony, hanem a közepes és a magas jövedelmű országokban is jellemző. 

Az Egyesült Államokban Los Angelesben és Alabama államban is előfordult a gyerekek dolgoztatása. Az ilyenfajta kizsákmányolás a mezőgazdaságban, a bányászatban és az építőipar egyaránt nőtt.

A munkaügyi szervezet vezetője szerint nincs mindenkire egységes megközelítés, de az oktatásra, a munkahelyteremtésre és az illegális iparágak visszaszorítására, úgymint a gyermekmunka tilalmára összpontosító lépések mindenképpen szükségesek a helyzet kezelésére. A gyermekek védelme érdekében pedig a „kormányoknak pedig most kell intézkedniük” – hangsúlyozta a BBC-nek, utalva megfelelő törvények meghozására.

Világszerte már 1,7 millió gyermek él szexuális kizsákmányolás áldozataként.