Az 450 milliárd eurónyi adósságot bocsátott ki, ami a 2020-as 50 milliárd euróhoz képest tetemes növekedés. Ez az összeg jövőre 500 milliárd euró fölé emelkedik, 2026 végére pedig eléri a 900 milliárd eurót. Az az Ukrajnának nyújtott támogatások, a zöldberuházások és a világjárvány utáni helyreállítási programok miatt nőtt ilyen ütemben – derül ki a Financial Times elemzéséből.

euro
Fotó: Shutterstock

A finanszírozás nagy része a NextGenerationEU (NGEU) gazdaságélénkítő programhoz kapcsolódik, amely akár 800 milliárd eurós nagyságrendű is lehet, és 2027-ben ér véget. A befektetők azonban felárat követelnek az adósság megvásárlásáért. Annak ellenére, hogy az unió AAA hitelminősítése magasabb, mint például a francia AA minősítés, a 10 éves referenciakötvények hozama az előbbi esetében 3,6 százalék, míg az utóbbinál 3,4, Németország esetében pedig 2,8 százalék.

A befektetők arra hivatkoznak, hogy a szabadon forgalmazható kötvények viszonylag kis mennyisége miatt azok kevésbé likvidek, illetve drágább a vételük és az eladásuk. Azt is felvetik, hogy az uniós kötvényeket nem veszik fel az államkötvényindexekbe, amelyek a portfólióik összehasonlításában hasznosak, így a lehetséges vevők egy részét eleve kizárják.

Az Európai Bizottság (EB) által a befektetők körében végzett felmérés szerint a vásárlók mintegy kétharmada növelné az uniós adósságokban való kitettségét, ha a kötvények bekerülnének egy államkötvényindexbe, és a válaszadók fele szerint nagymértékű lenne ez a hatás. 

Görög adósságcsodát ígér Micotákisz, felgyorsítják a hiteltörlesztést

Felgyorsítja a görögországi reformokat második miniszterelnöki mandátuma kezdetén Kiriákosz Micotákisz, aki ki akarja használni, hogy a pártja abszolút többséget szerzett az athéni parlamentben. A befektetőknek tett egyértelmű gesztusként bejelentette a Bloomberg Televíziónak adott interjúban, hogy korábban, már a következő két évben visszafizetik az ország 5,3 milliárd dolláros adósságát, amelyet az európai államoktól kaptak mentőcsomagként, és már az év végére visszaszerzik a befektetésre ajánlott hitelminősítést.