Nemzetközi gazdaság

A Hamász több embert is kiengedett a Gázai övezetből

Katar és az Egyesült Államok segítségével megállapodás született Egyiptommal, hogy a Gázai övezetből kiengedi a külföldi állampolgárokat és az életveszélyes sérülteket. Az első menekültek szerda délelőtt elhagyták a háborús területet.

Egyiptom, Izrael és a Hamász megállapodott a korlátozott kimenekítésről a Gázai övezetből, amit Katar az Egyesült Államok segítéségével hozott tető alá. Ennek értelmében a külföldi útlevéllel rendelkezők, valamint az életveszélyesen sérültek a Rafah határátkelőn Gázából kiléphetnek Egyiptomba, amely kedden tíz mentőautót küldött a határhoz, és felállított egy terepkórházat is – értesült a Reuters.

Paramedics transport on a gurney an injured woman arriving after Israeli bombardment, at the Kuwaiti hospital in Rafah in the southern Gaza Strip on October 21, 2023 amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Said KHATIB / AFP)
Katar és az Egyesült Államok segítségével megállapodás született Egyiptommal a külföldiek és a sérültek kiengedéséről.
Fotó: AFP

A megállapodás értelmében szerdán először 88 életveszélyes sérültet visznek ki a háborús területről, majd legfeljebb 500 kettős állampolgár távozhat. Ez utóbbi a következő napokra is érvényes lesz.

A menekülők első csoportja szerda délelőtt már elhagyta Gázát. 

A BBC úgy tudja, hogy mintegy 7 ezer, külföldi útlevéllel rendelkező tartózkodik a Gázai övezetben.

A felek továbbra is számos kérdésről tárgyalnak, így nincs egyezség a Hamász által elrabolt és túszként tartott emberek elengedéséről vagy a Gázai övezet humanitárius válságának enyhítéséről. 

A Hamász szóvivője ugyanakkor kedden egy telegramos videóban bejelentette, hogy hamarosan szabadon engednek néhány túszt, azt azonban nem árulta el, hogy hányat és milyen nemzetiségűeket. Izrael eközben tartja a korábbi álláspontját, amely szerint semmilyen közszolgáltatást nem biztosítanak a Gázai övezet északi részére, annak ellenére, hogy nemzetközi szervezetek felszólították, hogy tegyenek meg mindent a humanitárius katasztrófa elkerüléséért.

Friss hír, hogy szerdán ismét teljesen megszakadt a kommunikáció és az internetszolgáltatás a kritikus területeken – közölte Gáza legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Paltel.

 

izraeli háború túsz Hamasz Egyiptom gázai övezet
Kapcsolódó cikkek