Nemzetközi gazdaság

A vártnál jobban csökkent idén az orosz olajtermelés

A csökkenés mértéke nagyobb lehet, mint ahogy még októberben is várták. A visszaesés ténye azonban nem meglepő, miután Moszkva többször is bejelentette idén, hogy visszafogja a termelést.

Nem éri el a múlt évit Oroszország olajtermelése idén, sőt a visszaesés nagyobb lesz a korábban vártnál – nyilatkozta pénteken Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter, aki szerint idén 523 millió tonnát tehet ki az orosz olajtermelés.

A politikus, valamint Alekszandr Novak energiaügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes októberben jobb adatra számított, 525-527 millió tonnára becsülték az idei olajtermelést.

Warehouse,Russian,Oil,Barrel,,Background,With,Barrel.,Barrels,With,Colors
Fotó: Shutterstock

Tavaly Oroszország 535 millió tonna kőolajat hozott a felszínre, amihez képest a szakminiszter által pénteken közölt adat 2,2 százalékos csökkenés. Ez annyira azért nem meglepő, hiszen a G7 által tavaly decemberben bevezetett olajársapka, majd az idén februárban a feldolgozott olajipari termékekre vonatkozó korlátozások miatt Oroszország már márciusra termelése csökkentését ígérte. Moszkva ráadásul Szaúd-Arábiával összefogva is igyekezett a kőolaj árát a termelés, illetve az visszafogásával feltornázni.

 

olajársapka Nyikolaj Sulginov orosz olajtermelés Oroszország
Kapcsolódó cikkek