Egyre nagyobbra dagad a fogaskerekei közé szorult porszem, és ennek negatív hatásait már most is erősen érzékelni lehet a brit gazdaságban – mutat rá a szigetország statisztikai hivatalának legfrissebb mérése.

(FILES) A Qatar Airways flight pases above a road sign as it prepares to land at Heathrow airport in west London on June 8, 2020. Spanish infrastructure giant Ferrovial announced it is offloading its remaining 25 percent stake in London's Heathrow Airport to a French private equity group and Saudi Arabia's sovereign wealth fund. After owning the UK travel hub for 17 years, Ferrovial said on November 29, 2023, it had reached a 2.37 billion pound ($3.01 billion) deal with Paris-based Ardian and Riyahd's Public Investment Fund (PIF). (Photo by Adrian DENNIS / AFP), 
brit gazdaság,
Nincs jó bőrben a brit gazdaság, de a munkaerőpiaci trendek sem kedvezők a szigetországban.
Fotó: Adrian Dennis

A hivatalnak a brit munkaerőpiac és a gazdaság kapcsolatát vizsgáló mérése rámutat: a munkavállalók több mint 70 százaléka olyan cégeknél dolgozik, amelyek termelékenysége még a nemzeti átlagot sem éri el, ebből pedig egyértelműen az következik, hogy ha egy maréknyi, extra hatékony vállalat nem lenne jelen a piacon, a teljes brit gazdaság sokkal rosszabb helyzetben lenne, mint most.

A statisztikai hivatal adatai rámutatnak: a brit üzleti dinamizmus, azaz az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a gazdaság maga milyen gyorsan képes az erőforrásokat a kevésbé jól menőktől az igazán produktív cégek szárnya alá mozgatni, gyakorlatilag álló helyzetre lassult, ez pedig azt jelenti, hogy a piacon található erőforrások az alacsony hatásfokkal rendelkező cégeknél ragadnak, annak ellenére is, hogy az igazán hatékony cégek kezelése alatt sokkal jobb növekedést tudnának biztosítani a teljes gazdaság számára, mint a jelenlegi felállásban.

A jelentés szerint ennek egyik elsődleges oka az lehet, hogy az elmúlt éveket megelőzően tartósan fennálló, ultraalacsony kamatkörnyezet lehetővé tette a zombicégek tömeges túlélését, melyek így továbbra is el tudják szipkázni a javakat a valóban hasznosan működő vállalatok elől.

A munkahelyek átrendeződését mérő mutató (mely a létrejövő és a megszűnő munkahelyek számát arányosítja a teljes piachoz) ezzel párhuzamosan a 2001-es 30,7 százalékról 20,6-re zuhant 2022-re, amiből az olvasható ki, hogy a kevésbé termelékeny cégektől csak lassan, vagy egyáltalán nem távoznak a munkavállalók a hatékonyabb cégek irányába, ami ismételten hozzájárul a kedvezőtlen munkaerőpiaci trendek fennmaradásához.

Több állami befektetés és magasabb adók kellenek a brit gazdaság növekedéséhez

A szakértők ugyanazt a megoldást javasolják, mint az ellenzéki Munkáspárt.

A statisztikai hivatal mérései rámutatnak: a versenyszférában erőfölényben lévő vállalatok piaci ereje eközben még tovább nőtt. A piac nagy szereplői ugyanis még nagyobb haszonkulcsot tudnak alkalmazni termékeikre és szolgáltatásaikra, mint eddig, ami a verseny további visszaesésére enged következtetni – ennek pedig a fogyasztók fizetik meg az árát.