Az Egyesült Arab Emírségekben a nem olajjellegű értéke tavaly elérte a 3,5 ezermilliérd dirhamot (több mint 344 ezermilliárd forint) – közölte a közel-keleti ország miniszterelnöke, Mohammed bin Rásid al-Maktúm sejk. A gazdasági minisztérium korábban 2,2 ezermilliárdra becsülte a 2022-es forgalmat, ami azt jelenti, hogy a kereskedelem több mint 50 százalékkal bővült éves szinten és meghaladta Szingapúr forgalmának értékét.

Dubai,,Uae,,May,3,,2021.,Dubai,Museum,From,Sheikh,Zayed
Fotó: Shutterstock

A kormányfő a rekordot azzal magyarázta, hogy az olajmonarchia számos gazdasági megállapodást kötött világszerte. Hozzátette: a Törökországgal folytatott kétoldalú kereskedelem több mint kétszeresére nőtt az elmúlt évben, míg Hongkong és Kína esetében közel 50 százalékos volt a bővülés. Az Egyesült Államokkal a forgalom 20 százalékkal emelkedett – írja a Bloomberg.

Az Egyesült Arab Emírségek semleges közvetítőként pozicionálta magát az egyre polarizáltabb világában. Az amerikai–kínai feszültségek átformálják az ellátási láncokat és egyre több kereskedelmi korlátozás, büntetőintézkedés születik, azonban a közel-keleti ország igyekszik jó kapcsolatokat ápolni Kínával és a Nyugattal is, továbbá Oroszország ellen sem vezetett be szankciókat.

Úgy tűnik, hogy a monarchia stratégiája kifizetődő: az arab ország forgalma úgy bővült, hogy az ENSZ szerint a globális kereskedelem tavaly mintegy 5 százalékkal zsugorodott. Az is fontos, hogy az országnak vörös-tengeri válság sem okoz zavarokat. Az Egyesült Arab Emírségek az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelőjének számít, de a térség legdiverzifikáltabb gazdaságával büszkélkedhet, amit főleg 

a Közel-Kelet üzleti és pénzügyi központjának számító Dubajnak köszönhet.

Az Egyesült Arab Emírségek hosszú időn át adóparadicsomként működött, 2018-ig még adóhatóság sem létezett a 9,2 milliós országban, azonban öt éve vége lett a jó világnak, és bevezették az 5 százalékos általános forgalmi adót, bár továbbra sincs. Az osztalékot továbbra sem sújtják közteherrel, míg a 9 százalékos társasági adó a legalacsonyabbnak számít a régióban Bahreint kivéve, amely utolsóként nem vetette még ki a sápot.

A hosszú időn át tartó adómentes státusz nagyban segítette az arab monarchiát abban, hogy a nemzetközi kereskedelem és a turizmus központja legyen. Dubaj pedig a hedge fundok körében számít egyre népszerűbbnek. Dubaj arról is híres, hogy 22 éve kezdődött a világ legnagyobb mesterséges szigeteinek építése, de ezek közül csak egyet tudtak befejezni: a pálmafát formázó Palm Jumeirah (Pálma-sziget) lett a legsikeresebb projekt.

Úgy veszik az oroszok a dubaji ingatlanokat, mint a cukrot

Még tart az oroszok vásárlási kedve, a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő legtöbb ügyfele orosz, ami annak a jele, hogy változatlanul biztonságos menedéket keresnek a szankcionált ország tehetősebb állampolgárai. A CI Capital szerint az Emaar vásárlóinak 12 százaléka volt orosz. A nagy érdeklődés mindenesetre rekordszintre hajtotta az árakat az arab emírségekben.