A Lufthansa németországi földi kiszolgálóinak munkabeszüntetése miatt a légitársaság a hétfői LH 1342 járatszámú Frankfurt–Budapest járatát, valamint minden 2024. február 20-án Budapest és Frankfurt, illetve Budapest és München között közlekedő járatát törölte – közölte a Budapest Airport a Világgazdaság érdeklődésére. 

28 February 2023, Hesse, Frankfurt/Main: A Lufthansa passenger aircraft taxis to its take-off position at Frankfurt Airport. Lufthansa presents its business figures for the year 2022 on March 3.
Törlik a Budapest–Frankfurt és Budapest–München viszonylatban közlekedő járatokat. Fotó: Getty Images

A repülőtér válaszai szerint, amennyiben további változás áll be a menetrendben, újabb tájékoztatást adnak ki, egyúttal kérték az utasokat, további információért vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Az Austrian, a Brussels és a Swiss járatait nem törlik

A Budapest Airport hozzátette: a munkabeszüntetés a Lufthansa csoport Budapestre járatot üzemeltető további légitársaságait (Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines) nem érinti, azok jelen állás szerint a sztrájk idején változatlanul közlekednek.

A bő egynapos sztrájk a Lufthansa két fő csomópontjának számító frankfurti és müncheni repülőtereket, valamint Berlint, Düsseldorfot, Hamburgot, Köln-Bonnt és Stuttgartot is érinti. 

A Verdi szakszervezet bejelentése szerint a Lufthansa földi kiszolgálói kedd hajnali 4 órától szerda reggel 7.10-ig sztrájkolnak.

A földi személyzetnek akar jobb munkakörülményeket kiharcolni a szakszervezet. Fotó: Ronald Wittek

A Verdi 12,5 százalékos béremelést követel a földi kiszolgáló személyzet 25 ezer dolgozója számára, vagyis legalább havi 500 euró (194 ezer forint) többletet 12 hónapos időszakra, valamint 3000 euró (1,17 millió forint) egyszeri kifizetést az ellensúlyozására.

A sztrájk által érintett repülőterek: Frankfurt, München, Hamburg, Berlin, Düsseldorf, Köln és Stuttgart. Michael Niggemann, a Lufthansa emberi erőforrásokért felelős igazgatósági tagja szerint a sztrájk nem szerencsés, mivel a német légitársaság a tárgyalások során „messzemenő” ajánlatot tett – amelyet a Verdi elutasított –, és ez kellemetlenséget okoz az ügyfeleknek és a személyzetnek egyaránt.

Egy hasonló sztrájk miatt február elején ezer tervezett járatból 900-at töröltek, ami mintegy százezer utast érintett.

Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát számos országos sztrájk sújtja, amelyek a légi közlekedést, a vasutat és a tömegközlekedést érintik. Németországban gyakorlatilag mindennapossá váltak a munkabeszüntetések. Január elejétől több kulcsfontosságú ágazat is leállt Németországban, tüntettek a gazdák, majd hat napig a mozdonyvezetők, ami jelentős károkat okozott Európa egyébként is gyengélkedő legnagyobb gazdaságának.

Németország gazdasága továbbra sem jutott túl a holtpontján. A recesszióban lévő német gazdaság bruttó hazai terméke csökkent 2023 utolsó negyedévében, ami várhatón a jövőben is így marad.

Brutális számokkal indította az évet a ferihegyi reptér

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér több mint 1,1 millió utast regisztrált 2024 első hónapjában, a légiáru-forgalma pedig 18 074 tonna volt. Az utóbbi azért kiemelkedő, mert 38,8 százalékkal meghaladta a tavaly januári adatokat, ami azt jelenti, hogy a cargoüzletága rekorddal nyitotta az évet. A ferihegyi légikikötő visszaállamosításán dolgozó magyar kormány tehát örülhet a számok láttán, már csak az a kérdés, hogy februárban bekövetkezik-e a gazdaságtörténeti jelentőségű visszavásárlás.