A memóriacsipeket gyártó dél-koreai vállalat, az SK Hynix Indiana államban építi fel a csúcstechnológiát képviselő létesítményét. A beruházás értéket 22 milliárd dollárra becsülik, a cég a projektet eredetileg még 2022-ben jelentette be helyszín és más konkrétumok említése nélkül. Az építkezés évekig tarthat, de pontos dátumot nem jelölt meg a csipgyártó – írja az FT. 

Fotó: Jung Yeon-Je/AFP

Világszerte a kormányok hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is olyan fontosak a félvezetők. A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, 

mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. 

Ahogy élesedik az amerikai–kínai szembenállás, Washington egyre inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat amerikai földön létrehozni, miközben próbálja megakadályozni Pekinget abban, hogy hozzáférjen a legmodernebb technológiákhoz. Ennek keretében tavaly márciusig negyven beruházást jelentettek be az Egyesült Államokban, csaknem 200 milliárd dollár értékben. 

Csak néhány nagyobb példát nézve: a Samsung még 2021-ben közölte, hogy a texasi Taylorban tervez felhúzni egy üzemét, amivel 2 ezer munkahelyet teremtene. A cél, hogy fejlett csipeket készítsen, például a mesterséges intelligenciához és az okostelefonokhoz. Az építkezés idén fejeződhet be, és jövőre már félvezetők is készülnének a gyárban.

A világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC két üzemet tervez felépíteni Arizonában, a távol-keleti vállalat szerint a beruházásokra szánt összeget 40 milliárd dollárra becsülte. Ez lesz a cég Tajvanon kívüli legnagyobb fejlesztése, egyben az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb külföldi beruházása, de az építkezések csúszásban vannak.                 

Az önellátást hirdető Egyesült Államok a folyamat felgyorsítása érdekében a pénzcsapot is megnyitotta, a 2022-ben elfogadott csiptörvény 52 milliárd dolláros támogatási keretet nyújt a beruházásokhoz. A programban részt vevő cégek 25 százalékos adókedvezményben is részesülnek, csaknem 24 milliárd dollár erejéig.   

Amerika szövetségesei királyként kezelik korunk hősét, a csipgyárost

A csipgyártókat is meglepte, hogy iparáguk hirtelen belecsöppent a geopolitikai diskurzusba. Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Tajvan és az európai szövetséges országok segítik egymás csipiparának kiépítését, miközben a világ műhelyeként emlegetett Kínát kizárják a közös fejlesztésből.