A világgazdaság idén és jövőre is 3,2 százalékkal bővülhet – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi jelentéséből. A Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) szerint Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban 2024-ben mindössze 0,2 százalékkal nőhet a míg 2025-ben 1,3 százalékos növekedés várható.

INDIA - MUMBAI DAILY LIFE
Az IMF szerint a vártnál nagyobb mértékben gyorsulhat az indiai gazdaság / Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Az Egyesült Államok esetében 2,7 százalékos idei emelkedést követően jövőre 1,9 százalékra lassul az ütem, míg Japánnál 0,9 százalékos, majd egy százalékos bővüléssel számol az IMF. A washingtoni székhelyű szervezet szerint Kínában 2024-ben 4,6 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal nőhet a gazdaság.

Az orosz gazdaság 3,2 százalékkal emelkedhet a januárban várt 2,6 százalék helyett, a következő évben pedig 1,8 százalékos bővülést vár az IMF. A tanulmány 6,5 százalékról 6,8 százalékra emelte India idei bővülését, jövőre pedig 6,5 százalékos gyorsulást vár, vagyis a világ lenépesebb országa nagyobb mértékben növekedhet, mint Kína vagy az Egyesült Államok.

India lehet az új Kína?

Az ázsiai ország – Vietnám, Thaiföld és Malajzia mellett – az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője: a növekvő geopolitikai feszültségek miatt a nyugati cégek egyre több termékük gyártását helyezik át részben Indiába, amit a Modi-kormány adókedvezményekkel támogat. Ennek eredményeként az ország egyre több elektronikai terméket exportál.

Újdelhi még az orosz–ukrán háborúból is profitál: India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel, valamint Kína mellett nagy mennyiségben importálja az olcsó orosz energiahordozókat. A nyugati vállalatok indiai nyomulásának vannak kockázatai, például magasak az importvámok, valamint az ország a szabályok és előírások gyors változásairól ismert. 

Magyarán nehezen kiszámítható az adminisztrációs és a jogszabályi környezet. A lassú bürokrácia mellett a rossz minőségű utak és a hiányos infrastruktúra is hátráltató tényező. Viszont az egyre gyorsuló gazdaságot, a hatalmas népességet, a kormányzati támogatásokat és a bővülő középosztályt egyetlen szereplő sem hagyhatja figyelmen kívül.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.