BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
People board an overcrowded train at a railway station in Ghaziabad, Uttar Pradesh, on the outskirts of New Delhi, India on April 28, 2023. India will be the world's most populous country by the end of this month, eclipsing an aging China, the United Nations said on Monday. (Photo by Kabir Jhangiani/NurPhoto) (Photo by Kabir Jhangiani / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

India lesz idén a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága

A Világbank szerint idén a szankciók ellenére is nőhet az orosz gazdaság, míg Indiában az átlagot meghaladó bővülés várható. India előnye a hatalmas népesség és a fiatalok számának növekedése, miközben az ország a geopolitikai feszültségekből is profitál.

A világgazdaság idén 2,6 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet – derül ki a Világbank legfrissebb jelentéséből. Az átlagot meghaladó bővülés várható Indiában: a világ legnépesebb országa az előrejelzések szerint 2024-ben 6,6 százalékkal gyorsulhat, míg 2025-ben 6,7 százalékos növekedés várható.

A rickshaw puller waits for the passengers in Old Delhi India on 28 October 2022 (Photo by Nasir Kachroo/NurPhoto) (Photo by Nasir Kachroo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nasir Kachroo

Az Egyesült Államok esetében 2,5 százalékos idei emelkedést követően, jövőre 1,8 százalékra lassul az ütem, míg Kínában 4,8 százalékos, majd 4,1 százalékos bővüléssel számol a washingtoni székhelyű pénzügyi szervezet. Az orosz gazdaság 2,9 százalékkal emelkedhet, a következő évben pedig 1,4 százalékos bővülést vár a Világbank.

India lehet az új Kína?

Az ázsiai ország – Vietnám, Thaiföld és Malajzia mellett – az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője: a növekvő geopolitikai feszültségek miatt a nyugati cégek egyre több termékük gyártását helyezik át részben Indiába, amit a Modi-kormány adókedvezményekkel támogat. Ennek eredményeként az ország egyre több elektronikai terméket exportál.

Újdelhi még az orosz–ukrán háborúból is profitál: India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel, valamint Kína mellett nagy mennyiségben importálja az olcsó orosz energiahordozókat. A nyugati vállalatok indiai nyomulásának vannak kockázatai, például magasak az importvámok, valamint az ország a szabályok és előírások gyors változásairól ismert. 

Magyarán nehezen kiszámítható az adminisztrációs és a jogszabályi környezet. A lassú bürokrácia mellett a rossz minőségű utak és a hiányos infrastruktúra is hátráltató tényező. Viszont az egyre gyorsuló gazdaságot, a hatalmas népességet, a kormányzati támogatásokat és a bővülő középosztályt egyetlen szereplő sem hagyhatja figyelmen kívül.

India az egyetlen olyan ország, amelynek lakossága elég nagy ahhoz, hogy ellensúlyozza a fejlett gazdaságokban és Kínában nyugdíjba vonuló gyári munkások számát. A feldolgozóipari dolgozók többségét a következő évtizedekben Indiában kell majd keresnünk.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.