A kínai tőzsdei tisztségviselők nem hivatalosan felszólították a távol-keleti ország brókereit és alapkezelőit, hogy tartózkodjanak a nagy tranzakcióktól, és ne adjanak el nagy részvénycsomagokat a Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusa előtt és alatt.

STAR boosts overall outlook for investors
Fotó: Csiang Ning / Imaginechina via AFP

A lépés célja a piaci volatilitás redukálása volt a szombaton záruló kongresszus idejére. A befektetők szerint a figyelmeztetések hozzájárultak a sanghaji és más kínai belföldi részvénypiacok forgalmának csökkenéséhez – derül ki a The Wall Street Journal cikkéből.

Nevük elhallgatását kérő források szerint már a múlt héten is voltak gyanús mozgások, szerdán reggel az irányadó CSI 300 index 1,4 százalékot esett a reggeli kereskedésben, ami után egy tisztségviselő felhívta a brókereket, és közölte velük: korlátozzák az eladásokat a pártkongresszus előtti napokban. Délután az index közel 3 százalékot emelkedett, és a napot végül másfél százalékos nyereséggel zárta. 

A tőzsdei illetékesek szeptember utolsó hetében néhány alapkezelőt is felhívtak, és felszólították őket, hogy a pártkongresszus előtt és alatt tartózkodjanak az olyan ügyletektől, amelyek nagy hatással lennének a piacra.

A figyelmeztetések a befektetők szerint hozzájárultak a kínai belföldi tőzsdék forgalmi mutatóinak visszaeséséhez.

A Wind adatai szerint szeptemberben a tőzsdei kereskedés volumene 44 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, míg októberben 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az ázsiai ország értékpapír-felügyelete korábban arra kérte a brókercégeket, hogy a KKP kongresszusa előtt ne tegyenek közzé a politikailag érzékeny témákról szóló kommentárokat.

Források szerint az ilyen nem hivatalos megkeresések és telefonhívások megszokottak Kínában a politikailag fontos események előtt.

A legutóbbi, 2017-es pártkongresszus előtti időszakban is voltak hasonló figyelmeztetések. A tőzsdei tisztviselők vagy más szabályozók fellépése segít stabilan tartani a kínai tőzsdéket a kulcsfontosságú politikai események idején, viszont a befektetőknek kevés biztosítékot nyújt a piac átláthatóságáról. 

A befektetőket az is aggasztja, hogy Pekingből eddig nem érkeztek olyan hírek, amelyek végre lökést adhatnánk a lassuló kínai gazdaságnak. Bár Hszi-Csin-ping a nyitóbeszédében kitért Tajvanra, és azt is közölte, hogy Peking minden erejével támogatni fogja a tudományos és technológiai kutatásokat, de nem beszélt az országot sújtó ingatlanpiaci válságról és a gyengélkedő jüanról sem.

Továbbá nagyon úgy tűnik, hogy a fogyasztást és a termelést korlátozó, a lakosságot egyre jobban elkeserítő zéró-Covid is életben marad, és a jövőben is lezárhatnak milliós nagyvárosokat. A sanghaji és a sencseni tőzsde nem kívánta kommentálni a híreket.

A KKP 20. kongresszuson, amely október 16-án kezdődött, a részt vevő 2296 küldött megválasztja az ország vezetőit. Teng Hsziao-ping után a kínai elnökök általában két ciklust (tíz év) töltöttek hatalomban, ám Hszi Csin-ping most megtöri ezt a hagyományt, és a várakozások szerint harmadjára is megválasztják a küldöttek, így akár élete végéig irányítja Kínát.